promo-zsm
promo-zsm

«Якщо ми не змінимося, нам п****», – Грета Тунберг

"Якщо ми не змінимось, нам п****" - Грета Тунберг
НС_CIAB_АМГ

У той час, коли Україна прагне розвитку та збільшує ефективність тваринництва, всесвітньовідомі активісти закликають світ відмовитись від тваринництва. Грета Тунберг попередила, що людство повинно швидко перейти до рослинної їжі, щоб запобігти появі нових екологічних криз та пандемій.

У відео, опублікованому в Інтернеті, шведська кліматична активістка закликала людей змінювати те, що вони їдять. Вона різко застерігла: “Якщо ми не змінимось, нам п**** [гаплик]”.

“Кліматична криза, екологічна криза та криза здоров’я – всі вони взаємопов’язані”, – сказала 18-річна дівчина.

“Те, як ми готуємо їжу, вирощуємо тварин, щоб їсти, очищаємо землю, щоб вирощувати їжу для годування цих тварин … Це просто не має сенсу”. Грета також зазначила, що продукція тваринництва приносить людині лише 18% від усіх калорій.

Насправді це не так. Різні види м’яса та м’ясопродуктів мають калорійність від 250 до 600 ккал на 100г. Вважаючи за норму споживання 2500 ккал в день і 80 кг м’яса у рік – на м’ясо припадає близько 30% енергії. Це – без урахування молока і яєць, які не тільки споживаються в чистому вигляді, але й входять до складу багатьох інших продуктів харчування. Замовчано було також і те, що м’ясо має й іншу поживну цінність: білки та мікроелементи.

75% нових хвороб з’явились від тварин, яких змушують знаходитись у безпосередній близькості від людей завдяки інтенсивному землеробству та знищенню середовищ існування, сказала Тунберг. Також вона наголосила, що наступна пандемія буде набагато гірша, але не вказала чому.

Вирощування худоби на продовольство також відповідає за приблизно чверть глобальних викидів, тоді як перехід на веганську дієту може зупинити викид у атмосферу до восьми мільярдів тонн CO2 щороку. Нагадаємо, що вчені вже знайшли спосіб, як скоротити викиди в атмосферу завдяки додаванню в корм ВРХ водоростей.

«Якщо ми продовжуватимемо робити їжу так, як це робимо, ми також знищимо місця проживання більшості диких рослин і тварин, знищивши рідки види. Це насправді стосується і нас – вони є нашою системою життєзабезпечення. Якщо ми їх загубимо, ми теж будемо загублені».

Пані Тунберг, яка вже багато років є веганом, також благала своїх глядачів розглянути “думки та почуття” тварин, вирощених для їжі, більшість з яких проводять “коротке і страшне” життя в промислово розвинених заводських фермах.

Цитуючи генерального секретаря ООН Антоніо Гутерріша, вона сказала: “Надто довго ми вели безглузду і суїцидальну війну з природою”.

Відео профінансувала благодійна організація “Милосердя для тварин” (“Mercy For Animals”), яка проводить кампанії з метою запобігання жорстокості у тваринницькій галузі та сприяння веганству. Організація фінансується за рахунок пожертвувань. Відео було випущено у Міжнародний день біологічного різноманіття.

Раніше пані Тунберг зосереджувала свою діяльність на скороченні викидів вуглецю та компаніях, діяльність яких зосереджена на видобутку корисних копалин.

Вона здобула популярність у 2018 році, коли почала пропускати школу по п’ятницях на знак протесту біля шведського парламенту, що спричинило глобальний рух “Шкільний страйк за клімат”.

У 2019 році вона прославилась виступом в ООН в Нью-Йорку.

Вітаємо 👋
Бажаєте отримувати актуальні новини?

Введіть у поле свій E-mail та отримуйте новини на пошту

Ми не надсилаємо спам!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *