

Міністерство сільського господарства США (USDA) опублікувало липневий прогноз щодо світового виробництва кукурудзи та сої на сезон 2025/26. Загалом очікується зростання виробництва обох культур, хоча остаточні запаси кукурудзи скорочуються, а експорт сої зі США знижується.
Кукурудза: виробництво зростає, запаси скорочуються
- Світове виробництво кукурудзи оцінено на рівні 1263,7 млн т, що на 3,1% більше, ніж у сезоні 2024/25 (1225,3 млн т).
- США очікують зростання на 5,6% — до 398,9 млн т. Україна збільшить обсяг на 13,8%, до 30,5 млн т.
- Бразилія, навпаки, покаже невелике зниження на 0,8% — до 131 млн т.
Світовий експорт кукурудзи складе 195,8 млн т (+1,7%). Лідером залишаться США з 67,9 млн т (–2,7%). Значними експортерами також залишаються Бразилія (43 млн т), Аргентина (37 млн т) та Україна (24 млн т).
Китай подвоїть імпорт — до 10 млн т, ЄС збільшить закупівлі до 20,5 млн т (+2,5%).
Попри приріст виробництва, світові кінцеві запаси зменшаться на 4,3% — до 272,1 млн т, зокрема запаси Бразилії скоротяться більш ніж удвічі (–55,1%), тоді як у США — зростуть на 23,9%.
Соя: продовження експансії Бразилії на світовому ринку
- Світове виробництво сої зросте на 1,3%, до 427,7 млн т.
- Бразилія наростить обсяги на 3,6% — до 175 млн т, а Парагвай — на 7,8%, до 11 млн т.
- Натомість Аргентина скоротить урожай на 2,8%, до 48,5 млн т, а США — на 0,7%, до 118 млн т.
На світовому ринку сої Бразилія зміцнює позиції: її експорт сягне 112 млн т (+9,2%), тоді як США скоротять постачання на 6,4% — до 47,5 млн т. Аргентина експортує лише 5 млн т (–18%).
Китай залишиться основним імпортером — 112 млн т (+5,2%).
Глобальні кінцеві запаси сої зростуть на 0,8%, до 126,1 млн т, завдяки зростанню в Бразилії та Аргентині.

Читайте також: