Свинарство непомітно випередило птахівництво за рівнем рентабельності інвестицій повідомляє MeatNews із посиланням на Асоціацію “М’ясної галузі”.
Навіть у період пандемії COVID-19, свинарі зуміли випередити виробників курятини по рентабельності інвестицій і наростити поголів’я свиней. У той же час, за даними Держстату України, поголів’я птиці зменшилося.
Однак рівень прибутку у свинарстві розподілений нерівномірно, пояснює Микола Бабенко – виконавчий директор Асоціації “М’ясної галузі” та гендиректор Центру підвищення ефективності в тваринництві. Високу рентабельність за рік отримують репродуктори – продавці 25 кг поросят для відгодівельників, у самих відгодівельників рентабельність по року була в 10 разів менша. Наприклад, у 2019-2020 рр собівартість 25 кг поросят могла бути в межах 700 грн/голова, тоді як середня ціна продажу трималася на рівні 2000 грн/голова – втричі більше ніж витрати. Свиноматки за рік дають 2,2 приплоди, отже репродуктори могли легко заробляти 400% рентабельності інвестицій в рік.
У той же час прибуток відгодівельників з однієї відгодованої свині складав 550 грн/голова при собівартості відгодівлі 4400 грн/голова. З трьома оборотами за рік – 40% рентабельність інвестицій в рік, тобто в 10 разів менше.
Для порівняння у 2020 році, за даними Євростату, вартість 25 кг поросят для відгодівлі у Нідерландах була 1000 грн/голова, тобто в 2 рази дешевше ніж в Україні.
Чому споживачам важливо розуміти як розподілений прибуток у свинарстві?
Наприкінці 2020 року неочікувано подорожчали корми на 50%. Це подорожчання неоднаково торкнулося всього ланцюга, більш чутливими до подорожчання кормів виявилися відгодівельники. Причина – вищі витрати коштів на відгодівлю і їх брак при купівлі річного запасу зернових у жнива (липень-жовтень 2020 року), коли традиційно ціни на зернові найнижчі.
Репродуктори ж, як правило, мають достатньо обігових коштів і формують запаси зернових у цей період на рік вперед.
Далі на ринку почалися маніпуляції і спроби тиску на підняття ціни на свиней у 2021 році. Від ціни на живих свиней залежить і ціна на свинину для населення.
Всі експерти вже відмітили подорожчання олії, цукру, яєць, курятини та інших продуктів, а свинина по відношенню до 2020 року не подорожчала, а навіть стала дешевшою.
Чому свинина дешевшає?
Попередні роки населення сплачувало, щонайменше, зайві 20 грн/кг свинини. Тут мова про перевитрати, які стали масовим явищем в українському свинарстві. Висока ціна за свинину, яку платили споживачі, лише «розслабила» виробників свинини і деякі з них просто перестали рахувати собівартість свиней у процесі вирощування, а фальшування з генетикою і кормами, перевитрати у свинарстві – стали масовим явищем. Як наслідок – собівартість свиней в Україні найвища в Європі.
Підтвердженням, що українські свині стали найдорожчими в Європі є:
- Збільшення імпорту свинини в рази, щомісяця, по відношенню до аналогічного періоду попереднього року.
- Вдвічі вища ціна в Україні на 25 кг поросят.
- При меншій на 30% ціні на корми в Україні вищі на 40% витрати кормів у собівартості свиней в Україні у порівнянні з країнами ЄС. Про це свідчать статистичні дані міжнародної мережі дослідників ефективності в свинарстві InterPIG.
Читайте також:
Опубліковано дані витрат кормів у собівартості свиней
Підприємства м’ясної галузі об’єктивно оцінюють ситуацію у вітчизняному свинарстві, тому докладають всіх зусиль, щоб допомогти українським свинарям знизити собівартість свиней, хоча б до рівня країн ЄС.
Традиційно збільшення ціни на свиней і на свинину для населення «качає» Асоціація «Свинарі України», яка діє в інтересах саме тої невеликої кількості репродукторів, які і займаються продажами поросят, рентабельність яких, з 400% в рік, почала стрімко зменшуватися, бо попит на дорогих поросят з боку відгодівельників у 2021 році різко впав.
Що робити або не робити?
В поточній ринковій ситуації, коли надлишок пропозиції 25 кг поросят складає 200 тисяч голів. Справедливо б було знизити ціни на 25 кг поросят для відгодівельників до 1000–1250 грн за голову. Така ціна оживить попит на них і дасть можливість відгодівельникам також заробляти.
Натомість, з різних сторін чути заклики про заборону імпорту дешевшої свинини в Україну та спроби штучно спровокувати ріст цін на свинину для населення. На думку Асоціації «М’ясної галузі» в поточній ринковій ситуації – ціна на свиней і свинину в Україні цілком виправдана і збалансована кількістю пропозиції до попиту.
Щодо імпорту дешевшої свинини, в Асоціації «М’ясної галузі» вважають, що не імпорт свинини потрібно забороняти, а створювати можливості для експорту. Для експорту української свинини потрібні:
- Хороша генетика свиней;
- Низька собівартість;
- Унеможливлення нелегального продажу свиней інфікованих АЧС.
Навмисне перекручування фактів деякими псевдоекспертами лише шкодить свинарству і м’ясній галузі, а населення примусить переплачувати за м’ясо.
Для продажу поросят по вдвічі завищеній ціні – треба висока ціни на свинину і свиней на відгодівлі, бо інакше поросят дорого продати не можна. Ця ситуація породила інформаційну блокаду в попередні роки можливості отримання європейської собівартості свиней в Україні – 25 грн/кг по 2020 рік включно, та 35 грн/кг у 2021 році.
Подальше перекручування фактів із собівартістю свиней – буде лише стимулювати поширення псевдогенетики, псевдокормів, фальшування і перевитрати у свинарстві.
400% рентабельності інвестицій у свинарстві у 2021 році вже неможливе. Однак свинарство і далі продовжує залишатися однією із найбільш інвестиційно привабливих сфер бізнесу.
Рішучі кроки з боку Асоціації «М’ясної галузі» з відкриття експорту українській свинині, реалізація програми розвитку м’ясної галузі “Нове свинарство 2025” – мають привести до справжнього буму у розвитку свинарства в Україні та збалансують ситуацію з надлишком пропозиції свинини і курятини на внутрішньому ринку.
Хто не має своєї кормової бази,тому відгодовувати свиней не вигідно,навіть збитково..