promo-zsm
promo-zsm

Українська свинина на шляху до В’єтнаму: ключ до експорту свинини – вакцинація АЧС!

pigcentre

18 лютого 2025 року відбулася Україно-В’єтнамська зустріч з питань торговельних відносин між країнами. У ній взяли участь:

  • Керівний апарат Держпродспоживслужби (ДПСС), серед них: Перший заступник Голови ДПСС Олег Осіян, т.в.о. начальника Управління міжнародного співробітництва, торгівлі та євроінтеграції Юлія Костинська, Директор Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Ігор Лоцкін.
  • Посол України у В’єтнамі Олександр Гаман.
  • Директор Асоціації “М’ясної галузі” Микола Бабенко.
  • Представники українського м’ясного бізнесу: Ігор Ляховський (Агро-Інвест), Андрій Тарасенко (Антонівський м’ясокомбінат), Азер Аллахвердієв (Ексім Фуд).
Фото: Учасники зустрічі

В’єтнамську сторону представляв Dr. Nguyen Van Long, Директор Департаменту охорони здоров’я тварин (Department of Animal Health of Vietnam, DAH) та керівники відповідних управлінь. DAH є відокремленим генеральним департаментом Міністерства сільського господарства В’єтнаму і безпосередньо регулює питання доступу на ринок.

Пріоритетним питанням було відкриття ринку В’єтнаму для української харчової продукції, насамперед свинини. За даними 2023 року, до країни імпортували свинину на 176 млн доларів США переважно з Бразилії, Німеччини, Канади, Польщі, США та Іспанії. За перші вісім місяців 2024 року обсяг імпорту свинини у В’єтнамі був удесятеро більшим за експорт. Країна ввезла продукту загальною вартістю 144 мільйони доларів. Загалом право поставляти свою свинину до В’єтнаму мають 27 країн, однак серед них досі немає України.

Оскільки попит на внутрішньому ринку В’єтнаму продовжує зростати, Асоціація “М’ясної галузі” визначила відкриття місцевого ринку пріоритетом на поточний рік.

Фото: представники ДПСС на зустрічі з В’єтнамом

Учасники зустрічі погодили наступні положення:

  1. Прискорити вирішення питання відкриття ринку В’єтнаму, зокрема за рахунок прямих контактів на рівні технічних спеціалістів двох відомств – ДПСС України та Департаменту охорони здоров’я тварин В’єтнаму.
  2. Надати роз’яснення та коментарі щодо вимог до українських продуктів і відповісти на запити, які залишилися недостатньо проясненими під час попередніх листувань – з боку в’єтнамської сторони.
  3. Українська сторона має детально опрацювати порядок протиепізоотичних заходів та належним чином поінформувати про них в’єтнамських колег.

Окрему увагу було приділено питанню вакцинації АЧС. На відповідне запитання Dr. Nguyen Van Long підтвердив, що В’єтнам зареєстрував та успішно застосовує вакцину AVAC ASF LIVE у боротьбі з АЧС. Також Вʼєтнам має двосторонню угоду з Філіпінами щодо визнання торгівлі свининою від вакцинованих свиней.

Фото: Представники В’єтнаму

У Філіппінах вакцина AVAC також була офіційно зареєстрована, і її закуповують як на державному рівні, так і на рівні бізнесу. Цей підхід, разом з іншими заходами, може сприяти відкриттю азійських ринків і для української свинини, навіть ще у статусі країни неблагополучної по АЧС після введення вакцинопрофілактики АЧС і в Україні.

Сторони підтвердили, що свинина залишається пріоритетним продуктом для відкриття ринку В’єтнаму (з-поміж ряду інших, по яким ведуться переговори) та погодилися співпрацювати як на двосторонньому рівні, так і в рамках міжнаціональних організацій та заходів. Асоціація “М’ясної галузі” координуватиме і надалі зусилля бізнесу для прискорення відкриття ринку та розвитку українського свинарства на міжнародному рівні.

Джерело

Вітаємо 👋
Бажаєте отримувати актуальні новини?

Введіть у поле свій E-mail та отримуйте новини на пошту

Ми не надсилаємо спам!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *