Українське свинарство стоїть на порозі нових можливостей та глобальних успіхів. Об’єднана Рада українських виробників та переробників свинини відкриває українському бізнесу доступ до глобального ринку. Обʼєднання націлене, насамперед, на максимальне розширення експортних можливостей для української свинини.
Мʼясна галузь зуміла показати значний ріст у ланцюгу доданої вартості створеної в Україні, навіть, в умовах війни. Проте, через африканську чуму свиней (АЧС) зростання галузі в 2024 році зупинилося, а в 2025 році покаже рекордне падіння.
Однак в Обʼєднаній Раді переконані, що свинина все ж стане одним із ключових драйверів економічного зростання України.
Микола Бабенко – директор Асоціації “М’ясної галузі” відзначає, що галузь знаходиться на порозі значних змін, попри війну не можна забувати і про розвиток економіки України, адже це робочі місця, податки, заробітні плати, врешті додана вартість в Україні.
На тлі зниження виробництва свинини в ЄС через високу собівартість, екологічні обмеження та посилення регуляторних вимог, свинина з України виглядає особливо конкурентною. Виробництво свинини в ЄС падає щорічно до 10%, тоді як Україна має найнижчу у світі собівартість завдяки дешевшим кормам, трудовим ресурсам і сучасним технологіям. Це вже забезпечило рекордну рентабельність свинарства від початку війни у 200% на рік.
Потенціал України — це не лише вирощування зернових – кормів для годівлі тварин в інших країнах, але й додана вартість в Україні. Програма «Нове свинарство України» передбачає вчетверо збільшити поголів’я свиней, експортувати понад 2 млн тонн свинини на рік та створювати до 12 млрд євро доданої вартості щорічно в Україні.
Втім, загрози у свинарстві залишаються. Африканська чума свиней (АЧС) продовжує поширюватися, ставлячи під загрозу існування галузі. Масштаби спалахів вірусу зростають, що вимагає невідкладних дій.
Рішення існує, переконані в Центрі підвищення ефективності в тваринництві – вакцинопрофілактика АЧС. Ефективність вакцини AVAC ASF Live вже підтверджена у В’єтнамі і на Філіппінах, застосування вакцинопрофілактики в Україні може розпочатися вже у 2025 році. Це дозволить:
- Викорінити АЧС і зупинити мільярдні збитки.
- Відновити поголів’я до рівня 1991 року.
- Відкрити нові експортні ринки, зокрема в Азії.
Завдяки сучасним рішенням у сфері біобезпеки та вакцинопрофілактики українське свинарство має всі шанси не лише подолати кризу, а й стати провідним гравцем на світовій арені.