promo-zsm
promo-zsm

Зростання цін на продукти в Україні. Якими будуть ціни на мʼясо?

Ціни на продукти в Україні
pigcentre

Європейські політики застерігають, що через війну в Україні, продовольча криза може стати глобальною. Ріст цін на продовольство найбільш відчутно вже вдарив по ряду країн Азії та Африки, однак повномасштабна криза почнеться через 2-3 місяці. Водночас Європейський Союз спрощує процедури імпорту в країни ЄС продуктів харчування з України.

Чи будуть дорожчати продукти харчування в Україні? Чи зможе український харчопром забезпечити населення України всіма необхідними продуктами, коли їх імпорт стане дорогим? Врешті, куди бізнесу інвестувати ресурси в період війни?

Україна – світовий лідер в експорті аграрної продукції, але, переважно, сировини. Виробництво продуктів харчування з доданою вартістю має потенціал збільшення в рази по відношенню до довоєнних. Куди інвестувати бізнесу в Україні та як не допустити продовольчої кризи, МітНюз дізнався у виконавчого директора Асоціації “М’ясної галузі” Миколи Бабенка.

– Чого очікувати українцям?

– В Україні сировини, насамперед, кормів для тварин – достатньо, щоб забезпечити населення країни продуктами харчування за доступними цінами та ще й експортувати надлишок до інших країн. Водночас, не всі харчові галузі працюють на повну потужність. Навіть, сказав би, що на повну потужність мало які працюють. Зокрема, потенціал мʼясної галузі залишається нерозкритим.

– Що стримує розвиток мʼясної галузі України?

– Стримуючим фактором розвитку мʼясної галузі є дефіцит сировини, насамперед, свиней. Це проблема багаторічна. Для порівняння, поголівʼя свиней на свинокомплексах 24 областей України до війни було в 2 рази менше, ніж в одній Бельгії – країні за розмірами, як 1 область України. Впродовж минулого десятиліття Україна жодного року не забезпечувала споживання свинини лише внутрішнім виробництвом, без імпорту. Навіть входила в ТОП-10 імпортерів свинини в світі.

– Як зараз, що змінилося?

– Із забезпеченням мʼясної галузі свинями в 2022 році стало ще гірше.

По-перше, минулі 8 місяців був заблокований в Україну імпорт генетики свиней, і це сильно підірвало галузь, поголівʼя свиней відчутно падало. Хто за цим стоїть, для чого це було зроблено напередодні продовольчої кризи – незрозуміло. Власних генетичних центрів в Україні, можна сказати, немає. А не імпортуються свинки – немає поросят, немає свиней з відгодівлі.

По-друге, війна. Внаслідок військової агресії росії суттєва частина великих сільськогосподарських підприємств, що займаються вирощуванням свиней, опинилися у зоні бойових дій та безпосередньо на тимчасово окупованих територіях. Внаслідок ракетних обстрілів критично постраждали, зупинені або проводять повний забій тварин такі потужні підприємства як “Агропромислова компанія”, “АПК-Інвест”, Агрокомбінат “Слобожанський” та ряд інших.

Галузь, яка здатна генерувати мільярди євро доданої вартості (за цінами 2021 року – мінімум 3 млрд євро щороку за умови відновлення поголівʼя свиней до рівня 1991 року, прим. Нове свинарство 2025) через дефіцит свиней стала аутсайдером у глобальному ринку мʼяса. Це при тому, що через дешеві корми собівартість свиней в Україні вже найнижча в світі.

– Зниження цін на корми в Україні не стимулює український бізнес нарощувати поголівʼя свиней?

– Стимулює, до нас багато звертається тих, хто хоче зайнятися свинарством правильно, прибутково. Однак багато часу втрачено – 8 місяців. Від розблокування імпорту свинок до продажу від них першої партії відгодівельних свиней – пройде рік. 

Зниження цін на корми стало сильним стимулом, навіть, для непрофільного бізнесу інвестувати в свинарство. Рентабельність інвестицій у вирощування свиней в 2022 році швидко перейде позначку 100% по року.

Більше того, в умовах блокування експорту зерна – свині, мʼясо, не лише гарантований прибуток, а і повернення обігових коштів у бізнес, який займається рослинництвом без втрати рентабельності рослинництвом.

Наприклад, свинокомплекс на 1000 свиноматок споживає 10 тисяч тонн кормів в рік та вирощує понад 30 тисячі голів свиней.

– Ціни на корми зменшуються, а ціни на мʼясо ростуть?

– Ростуть через дефіцит свиней. Справді, корми в 2 кварталі 2022 року в Україні подешевшали майже на 50%, а ціни на свиней виросли на 20% і, ймовірно, будуть рости далі. В Україні ціни на свинину ростуть через дефіцит свиней, у світі – через подорожчання кормів. До слова, світові ціни на свинину у 2 кварталі 2022 року зросли на понад 50% – найбільший ріст поміж всіх видів мʼяса.

– Чи стане мʼясна галузь потужним локомотивом української економіки?

– Так, переконаний в цьому. Країні в цей складний час потрібні нові робочі місця, додана вартість, податки, і, врешті, потрібні доступні ціни на продукти харчування.

– Що дає Асоціація “Мʼясної галузі” свинарям та бажаючим піти в свинарство?

– Український бізнес має бути соціально відповідальним, учасники Асоціації це добре розуміють. Ми не допустили кризи свинарства та скорочення поголівʼя свиней в 2020-2021 роках, коли свинарство в ЄС та США переживало велику кризу. Ми створили необхідні умови, щоб бізнес в українському свинарстві був рентабельним, а інвестиції захищеними.

В Україні росте дефіцит свиней, але ми оптимісти, почали підготовку до повноцінного запуску експорту свинини. Україна займе належне місце в глобальному ринку мʼяса та здатна зменшити негативні наслідки глобальної продовольчої кризи. Консолідація всього ланцюга “вирощування зернових – свиней – переробка” — гарантія продовольчої безпеки України та світу.

Вітаємо 👋
Бажаєте отримувати актуальні новини?

Введіть у поле свій E-mail та отримуйте новини на пошту

Ми не надсилаємо спам!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *