promo-zsm
promo-zsm

Досвід країн ЄС у боротьбі з кризою в свинарстві переймають в Україні

Досвід країн ЄС у боротьбі з кризою в свинарстві переймають в Україні
pigcentre

У Бельгії створюють нову галузеву асоціацію свинарства.

Під час консультаційної зустрічі, яку ініціював міністр сільського господарства Фландрії Хільде Кревітс, Бельгійські асоціації фермерів ABS і Boerenbond разом з Бельгійською федерацією м’ясної промисловості (FEBEV) та Бельгійською асоціацією кормів (BFA) заявили, що мають намір у листопаді створити міжгалузеву організацію для цієї галузі виробництва.

Кревітс підкреслила, що свинарство стикається з серйозними проблемами з точки зору маркетингу, виробництва, та стійкості. За її словами, тут потрібні злагоджені рішення, і кожна ланка маркетингового ланцюга несе відповідальність, тому у створенні міжгалузевої організації беруть участь м’ясопереробники та харчові роздрібні торговці.

В Україні в Асоціації «М‘ясної галузі» вирішили перейняти досвід колег з ЄС задля прискорення виходу з кризи українських свинарів і виступили ініціаторами створення міжгалузевої платформи і в Україні. Курс на консолідацію вирощування і переробки був запропонований Асоціацією “М’ясної галузі” ще в 2020 році, коли через COVID-19 свинарство переважної більшості країн ЄС та США увійшли в кризу і понесли мільярдні збитки.

Микола Бабенко, виконавчий директор Асоціації “М’ясної галузі” розповів: “В 2020 році, коли ціни в ЄС, США, Канаді на свиней і свинину впали до мінімуму, нам вдалося відвести кризу від українського свинарства, недопустити обвалу цін в Україні на свиней і збитків українських свинаріві. 2020 рік в Україні і свинарство, і м’ясна галузь закінчили з прибутком, на відміну від свинарів ЄС, США, Канади для яких 2020 рік став збитковим. Однак криза у свинарстві Європи продовжується і в 2021 році, а закінчиться лише в 2022 році. У США, Канаді і Бразилії прибутковість свинарства відновилася, однак свинарі країн ЄС продовжують працювати із збитками. Наприклад у Польському мʼясному союзі стверджують, що через зниження цін на свиней до 30 грн/кг, збитки свинокомплексів Польщі складають 500 грн на 100 кг живої ваги. Собівартість свиней за новими цінами на корми в Польщі виросла до 35 грн/кг.

Уряди країн ЄС разом з представники м’ясної галузі, свинарства, кормовиробництва знаходять антикризові рішення, якими доцільно скористатися і нам в Україні”.

Асоціація “М’ясної галузі” ініціює створення міжгалузевої платформи в Україні задля відновлення прибутковості галузі свинарства, повернення її конкурентоздатності, інвестиційної привабливості. До підписання меморанудуму участі у платформі запрошені Асоціація “Свинарі України”, Асоціація “Союз кормовиробників України”, Українська асоціація розвитку тваринництва та технологій”, Центр підвищення ефективності в тваринництві, Асоціація рітейлерів України, інші причетні галузеві громадські організації та об’єднання. Також ми звернулися до Президента України, Кабінету Міністрів, Міністерства економіки та Міністерства аграрної політики та продовольства за підтримкою ініціатив Асоціації “Мʼясної галузі”, розповів очільник АМГ.

Піднімати теми прозорості цін і витрат/перевитрат, фальшування з генетикою, кормами, ліками, налагодити маркетинг, заохочувати співробітництво, як всередині країни так і в глобальному ринку спільними зусиллями не допустити зниження поголівʼя, а навпаки наростити поголів’я свиней в Україні, щонайменше до 20 млн голів – рівня 1991 року (програма Нове свинарство 2025), щоб м’ясо залишалося доступним населенню і виробники  працювали з прибутком – основні задачі міжгалузевої платформи, підсумовує Микола Бабенко.

Вітаємо 👋
Бажаєте отримувати актуальні новини?

Введіть у поле свій E-mail та отримуйте новини на пошту

Ми не надсилаємо спам!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *