Європейська комісія представила новий звіт щодо перспектив розвитку сільського господарства в ЄС до 2035 року. Документ висвітлює ключові зміни в ринках свинини, яловичини, свійської птиці та іншого м’яса, що очікуються у найближчі десятиліття.
Свинина:
Споживання свинини в ЄС зменшуватиметься внаслідок викликів сталого розвитку. За прогнозами, цей показник скорочуватиметься на 0,4% щороку, досягнувши 30 кг на душу населення у 2035 році.
Інтенсивне виробництво свинини ймовірно зіткнеться з критикою з боку суспільства, що також впливатиме на скорочення обсягів виробництва. Хоча африканська чума свиней (АЧС) залишиться у ЄС, очікується, що серйозних чи неконтрольованих спалахів не буде.
На фоні відновлення виробництва свинини в Азії, експорт з ЄС, який зростав у попередні десятиліття, скоротиться на 338 000 тонн між 2022/24 та 2035 роками. Утім, обсяги експорту, досягнуті у 2024 році, ймовірно, залишаться стабільними до 2035 року.
Ціни на свинину залишатимуться високими через зростання витрат та скорочення поставок у регіоні.
Інше м’ясо:
- Яловичина: Виробництво зменшиться через низьку рентабельність, посилення регуляторної бази та екологічні виклики. Споживання також скоротиться через обмежену пропозицію та високі ціни.
- Свійська птиця: Цей сектор матиме вигоду від позитивного іміджу та відносно нижчої ціни. Завдяки новим експортним можливостям очікується зростання виробництва до 2035 року, хоча темпи зростання будуть нижчими, ніж у попередні роки.
- Овече та козине м’ясо: Тенденція до падіння виробництва збережеться, хоча буде варіюватися залежно від країни. Споживання залишатиметься стабільним завдяки культурним традиціям.
Згідно зі звітом, споживання м’яса на душу населення в ЄС за видами м’яса демонструє стабільність для окремих продуктів, однак загальна тенденція вказує на переорієнтацію на більш екологічні й економічно вигідні рішення. У поєднанні з новими викликами та можливостями, що виникають, ринок м’яса ЄС трансформується відповідно до змін суспільного попиту та політики.