promo-zsm
promo-zsm

Прогноз ринку м’яса ЄС до 2035 року: виклики, тенденції та перспективи

pigcentre

Європейська комісія представила новий звіт щодо перспектив розвитку сільського господарства в ЄС до 2035 року. Документ висвітлює ключові зміни в ринках свинини, яловичини, свійської птиці та іншого м’яса, що очікуються у найближчі десятиліття.

Свинина:

Споживання свинини в ЄС зменшуватиметься внаслідок викликів сталого розвитку. За прогнозами, цей показник скорочуватиметься на 0,4% щороку, досягнувши 30 кг на душу населення у 2035 році.

Інтенсивне виробництво свинини ймовірно зіткнеться з критикою з боку суспільства, що також впливатиме на скорочення обсягів виробництва. Хоча африканська чума свиней (АЧС) залишиться у ЄС, очікується, що серйозних чи неконтрольованих спалахів не буде.

На фоні відновлення виробництва свинини в Азії, експорт з ЄС, який зростав у попередні десятиліття, скоротиться на 338 000 тонн між 2022/24 та 2035 роками. Утім, обсяги експорту, досягнуті у 2024 році, ймовірно, залишаться стабільними до 2035 року.

Ціни на свинину залишатимуться високими через зростання витрат та скорочення поставок у регіоні.

Баланс ринку свинини ЄС (млн т). Виробництво відповідає валовому внутрішньому виробництву. Джерело: Європейська комісія.

Інше м’ясо:

  • Яловичина: Виробництво зменшиться через низьку рентабельність, посилення регуляторної бази та екологічні виклики. Споживання також скоротиться через обмежену пропозицію та високі ціни.
  • Свійська птиця: Цей сектор матиме вигоду від позитивного іміджу та відносно нижчої ціни. Завдяки новим експортним можливостям очікується зростання виробництва до 2035 року, хоча темпи зростання будуть нижчими, ніж у попередні роки.
  • Овече та козине м’ясо: Тенденція до падіння виробництва збережеться, хоча буде варіюватися залежно від країни. Споживання залишатиметься стабільним завдяки культурним традиціям.
Споживання м’яса в ЄС на душу населення за видами м’яса (кг). Видиме споживання в роздрібній вазі. Джерело: Європейська комісія.

Згідно зі звітом, споживання м’яса на душу населення в ЄС за видами м’яса демонструє стабільність для окремих продуктів, однак загальна тенденція вказує на переорієнтацію на більш екологічні й економічно вигідні рішення. У поєднанні з новими викликами та можливостями, що виникають, ринок м’яса ЄС трансформується відповідно до змін суспільного попиту та політики.

Джерело

Вітаємо 👋
Бажаєте отримувати актуальні новини?

Введіть у поле свій E-mail та отримуйте новини на пошту

Ми не надсилаємо спам!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *