promo-zsm
promo-zsm

Стало відомо, як світова криза в птахівництві повпливає на свинарство

pigcentre

Для птахівництва у світі настають непрості часи. Про це повідомляє Rabobank. 

Постійніі перебої постачань, спричинених Covid-19, високі ціни на корми, нестабільні економічні умови, велика кількість спалахів пташиного грипу цієї зими, глобальний надлишок пропозиції призведе до того, що галузь зіткнеться з величезними проблемами. Це ключове повідомлення з щоквартального звіту Rabobank з птахівництва.

В Асоціації “М’ясної галузі” вважають, що українське птахівництво менш вразливе в умовах перевиробництва птиці в світі і подорожчання кормів. Собівартість української курки одна з найнижчих у світі, у 2020 році – 0,65 євро/кг, а в 2021 році – 0,85 євро/кг. У країнах ЄС собівартість курки вища на 30%. Саме менша ціна української курятини робить її більше привабливою як в ЄС, так і в країнах Азії. В іншому разі, якщо експорт української курятини зменшиться – зниження цін на всі види м’яса в Україні не уникнути. Найбільш вразливим у випадку зниження цін на курятину є українське свинарство, що ще не перелаштувалося до умов глобального ринку – конкуренції собівартістю і ціною. 

Найбільше постраждає Європа

Найбільше постраждає Європа через поточні спалахи пташиного грипу, зростання витрат на корми та надмірну пропозицію. Африканська чума свиней в Німеччині вже привела до зниження цін на свинину і накопичення цього виду м’яса в ЄС, через втрату традиційних ринків збуту.  Крім того і Китай збільшив виробництво птиці на 12% у минулому році та націлений на зростання в 2021 році, зменшуючи імпорт. Як результат, очікуються низькі ціни. Нан-Дірк Малдер, старший аналітик в Rabobank, зазначив: “Ці великі труднощі  вимагатимуть дуже дисциплінованої стратегії постачання продукції птахівництва. Оскільки витрати на корм будуть високими, зосередження уваги на контролі витрат та закупівлях буде важливішим, ніж в минулі роки. Трейдери повинні розраховувати на конкурентні ринкові умови та шукати можливості на нових ринках, щоб компенсувати очікувані менші обсяги імпорту в Азію, хоча кількість ринків для імпорту обмежена, більша кількість експортерів, таких як Росія та Україна, увійшли у глобальний ринок”.

Світло в кінці тунелю

У кінці тунелю є трохи світла. Посилений контроль за розповсюдженням Covid-19 у другій половині року та масова вакцинація, повинні призвести до поступового відновлення збуту продуктів харчування, що допоможе світовій торгівлі. Але до того, як відбудеться відновлення, великі запаси замороженого м’яса потрібно збути, і цей процес, наприклад, затримає відновлення світового ринку м’яса, стверджує Rabobank.

Матеріал підготовлений за даними Rabobank та Асоціації “М’сної галузі”.

Вітаємо 👋
Бажаєте отримувати актуальні новини?

Введіть у поле свій E-mail та отримуйте новини на пошту

Ми не надсилаємо спам!

Коментарі:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *