

М’ясна індустрія Нової Зеландії висловила занепокоєння через запровадження Сполученими Штатами тарифів на імпорт новозеландської продукції. Представники галузі вважають це рішення таким, що шкодить глобальній торгівлі та створює додаткові виклики для виробників.
Сірма Карапеєва, генеральна директорка Асоціації м’ясної промисловості Нової Зеландії (MIA), наголосила, що глобальні ринки взаємопов’язані, і будь-які зміни в торговельних потоках мають бути ретельно проаналізовані.
“Наші експортери оперативно реагують на зміни ринкової кон’юнктури і мають міцні комерційні зв’язки, що дозволяє зберігати гнучкість, — зазначила Карапеєва. — Ми й надалі можемо торгувати зі США.”
Водночас вона підкреслила, що Нова Зеландія має стійку торговельну стратегію, яка базується на позитивних відносинах із понад 100 країнами.
“Тарифи спотворюють торгівлю та знижують ефективність ринку, змушуючи експортерів і виробників знижувати ціни, а споживачів — платити більше і мати менший вибір,” — додала Карапеєва.
Також вона зауважила, що США є як великим імпортером, так і експортером яловичини, тому впровадження тарифів матиме вплив на глобальний ринок: інші країни-експортери можуть переорієнтувати поставки на ринки, де також працює Нова Зеландія.
“Попри тарифні заходи, ми очікуємо збереження високого попиту на яловичину з боку США, оскільки поголів’я великої рогатої худоби там на історично низькому рівні, а внутрішнє споживання залишається рекордним,” — підкреслила вона.
За словами Карапеєвої, експортери вже розробили заходи, щоб мінімізувати можливі збої, зберегти свої позиції на ринку і адаптуватися до нових умов міжнародної торгівлі.
Алан Томсон, генеральний директор Beef + Lamb New Zealand (B+LNZ), також висловив жаль з приводу запровадження тарифів.
“Наразі зарано говорити, як це вплине на ціни на рівні фермерських господарств, — зазначив він. — Позитивним є те, що попит на червоне м’ясо у світі залишається високим.”
“Наш сектор є стійким, і експортери активно шукають рішення, але такі бар’єри ускладнюють фермерам отримання справедливої ціни за свою якісну продукцію,” — додав Томсон.

Читайте також:
Відкриття експорту свинини через подолання АЧС

Читайте також: