

Головний ветеринарний лікар Великої Британії закликає тваринників посилити заходи біозахисту після підтвердження випадків ящура у Словаччині – це вже третя європейська країна, де за останні тижні зафіксовано захворювання.
Спалах на кордоні з Угорщиною
Словацький уряд підтвердив три випадки ящура на фермах поблизу кордону з Угорщиною. Ще на початку березня Угорщина повідомила про зараження, після чого Велика Британія заборонила комерційний імпорт чутливих продуктів з цих країн.
З 8 березня мандрівники до Великої Британії не можуть ввозити м’ясо, м’ясні та молочні продукти, корми із сіна або соломи, а також продукти тваринного походження зі Словаччини та Угорщини.
Високий рівень загрози
Ящур не становить загрози для людини або харчової безпеки, але є надзвичайно заразним захворюванням для великої рогатої худоби, свиней, овець та інших парнокопитних. Він спричиняє значні економічні збитки, оскільки призводить до втрати виробництва, а країни з випадками хвороби втрачають доступ до міжнародних ринків м’яса та молока.
Головний ветеринарний лікар Великої Британії Крістін Мідлмісс наголосила, що фермери мають бути надзвичайно пильними та ретельно стежити за симптомами захворювання.
“Ящур підтверджено у Словаччині. Ми підтримуємо контакт з європейськими колегами, щоб розуміти поточну ситуацію. Ми бачимо тривожне зростання випадків ящура в Європі, тож мусимо залишатися в стані високої готовності – як уряд, на кордонах, так і на фермах.”
Міністр сільського господарства Великої Британії Деніел Цайхнер додав, що рішення про заборону імпорту зі Словаччини було виправданим, а уряд готовий вжити будь-яких заходів для захисту тваринницької галузі.