

У 2024 році споживання основних видів м’яса (курятина, яловичина, свинина та риба) в Колумбії досягло 79,1 кг на особу на рік, що на 2,6 кг (+3,4%) більше у порівнянні з 2023 роком.
Розподіл споживання м’яса у 2024 році:
- Курятина залишається найпопулярнішим видом м’яса – 36,8 кг на особу на рік (46,5% загального споживання).
- Яловичина займає друге місце – 18,2 кг на особу на рік (23,0%).
- Свинина вийшла на третю позицію – 14,7 кг на особу на рік (18,6%).
- Риба – 9,4 кг на особу на рік (11,9%).
Серед усіх видів тваринного білка саме свинина продемонструвала найбільше зростання споживання – на 1,2 кг на особу порівняно з 2023 роком. Для порівняння, курятина додала 1,0 кг, яловичина – 0,5 кг, а споживання риби знизилося на 0,1 кг.
Динаміка споживання за останні 10 років
В період з 2014 по 2024 роки споживання свинини в Колумбії майже подвоїлося, збільшившись на 98,6% (з 7,4 до 14,7 кг на особу на рік). Риба зросла на 54,1%, курятина – на 25,6%, тоді як споживання яловичини знизилося на 7,6%.
Загалом за останнє десятиліття ринок тваринного білка зростав у середньому на 2,5% на рік, при цьому свинина лідирує за темпами зростання (+7,2% щорічно), випереджаючи рибу (+4,7%) та курятину (+2,4%). Яловичина – єдиний вид м’яса, споживання якого знижувалося, втрачаючи в середньому 0,7% щорічно.
Зміна споживчих уподобань
Тренд останнього десятиліття демонструє перехід частини споживачів від яловичини до свинини та риби, що відкриває нові можливості для розвитку ринку. Попри це, загальне споживання м’яса продовжує стабільно зростати, що свідчить про розширення можливостей для виробників і експортерів.