Африканська чума свиней (АЧС) спричинила значне скорочення виробництва свинини в Домініканській Республіці. За даними Міністерства сільського господарства, після спалаху хвороби місцеве виробництво свинини скоротилося на 15%, і реальний спад може бути навіть більшим через рекордне зростання імпорту.
Попри загальний спад, у першій половині 2024 року місцеве виробництво свинини зросло на 1% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Це частково пов’язано з відновленням ферм, які постраждали на початкових етапах епідемії АЧС.
Основну частину внутрішнього ринку забезпечують дві ключові асоціації виробників — ADOGRANJA та FEDOPORC, які об’єднують близько 350–400 комерційних ферм і виробляють 70% місцевої свинини (60 000 тонн щороку). Ще 15 000 тонн постачають 20 000 дрібних фермерів, які часто залежать від продажу 2–3 свиней на місяць.
Через нестачу внутрішнього виробництва імпорт свинини зріс на 153% у 2023 році, досягнувши рекордних 101 324 тонн. У 2024 році ця тенденція продовжується: за перше півріччя імпорт становив 56 464 тонн, що на 3% більше, ніж за аналогічний період минулого року. 94% імпорту забезпечують США, але до постачань нещодавно долучилась і Бразилія, яка у 2024 році експортувала до Домініканської Республіки 6 642 тонни свинини.
Середні роздрібні ціни на свинину у Домінікані зросли на 10% після спалаху АЧС. Станом на червень 2024 року ціни досягли 2,36 долара США за фунт порівняно з 2,14 долара в липні 2021 року. Уряд намагається стабілізувати ринок шляхом фінансової підтримки, включно з програмою заставного фінансування для виробників та зниженням витрат на зберігання продукції.
Читайте також: