promo-zsm
promo-zsm

Україна вперше взяла участь у річних зборах InterPIG

Україна вперше взяла участь у річних зборах InterPIG
pigcentre

Відбулися щорічні збори представників країн, що входять до міжнародної групи експертів з оцінювання ефективності вирощування свиней в світі – InterPIG. Захід відбувся 29 червня 2021 року у форматі онлайн.

Презентація України для всього світу

Вперше за весь час існування InterPIG до міжнародної групи доєдналася Україна, яку представляє Центр підвищення ефективності в тваринництві (CIAB). 

Микола Бабенко, гендиректор CIAB презентував свинарство України для світової спільноти експертів у свинарстві. У презентації йшла мова про нерозкритий потенціал українського свинарства, імпортозалежність та проблеми свинарства: корупцію, фальшування та перевитрати. 

Гендиректор підкреслив: “Україна має усі можливості бути поміж країн-лідерів у свинарстві, позбувшись специфічних болячок та відновивши поголів’я до рівня 1991 року – 20 млн голів свиней одночасного утримання. Світ не стоїть на місці, технології зараз дозволяють підвищити ефективність бізнесу у свинарстві, а для України можливо в рази. Завдяки Центру підвищення ефективності в тваринництві, у співпраці з Topigs Norsvin, українські свинарі можуть знизити собівартість до 35 грн/кг живої ваги, це ще є звичайна собівартість для країн з розвиненим свинарством. В перспективі ми націлилися отримати в Україні найнижчу собівартість свиней в світі”.

Аналітика від учасників InterPIG

Представники майже всіх країн поінформували, що ріст цін на корми веде свинарство їх країн до межі нульової рентабельності. Світові ціни на зернові все більше відіграють вирішальну роль для розвитку свинарства. Особливо це стосується країн, що не мають достатньої власної кормової бази та, відповідно, імпортують зернові і білкову сировину. Цією ситуацією були занепокоєні усі представники групи. Вони прогнозують подальший стрімкий ріст цін на свиней у всьому світі. 

Лише одна країна – Бразилія – зазначила, що світові ціни на корм майже не впливають на рентабельність свинарства у цій країні, оскільки вони повністю забезпечені власною кормовою базою. 

Нагадаємо, що у Бразилії в світі третє місце в експорті продовольства після ЄС та США.

“Українськи виробники і переробники можуть скористатися світовим ростом цін на свиней. Якщо українські свинарі зараз зроблять правильні висновки і перейдуть на сучасну генетику та контроль собівартості – то свинарство в Україні стане не менше інвестиційно привабливим, ніж в Бразилії чи в Іспанії останні роки. І тут найдоречніше Україну порівнювати саме з Бразилією, бо там корми є, як і в Україні. Недоречно українське свинарство порівнювати з Данією, чи іншою країною, де корми в дефіциті. У свинарства майбутнього успіх буде у країн, які забезпечені кормами і мають потенціал для розвитку. Саме такою і є Україна. Від безпрецедентної консолідації вирощування і переробки в Україні виграє весь ланцюг. М’ясна галузь рішуче налаштована на успіх у глобальному ринку ”- Бабенко.

Джерело: пресслужба CIAB

Вітаємо 👋
Бажаєте отримувати актуальні новини?

Введіть у поле свій E-mail та отримуйте новини на пошту

Ми не надсилаємо спам!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *