У 2020 році споживання свинини в Росії досягло 27 кг на душу населення в рік – це найвищий рівень за останні 30 років. Про це стало відомо з дослідження російського державного банку Россельхозбанк.
Загальний попит на свинину на російському ринку минулого року зріс на 4% порівняно з 2019 роком і склав 4,08 млн тонн. Згідно з повідомленням, на свинину припадає 36% споживання м’яса в Росії. На м’ясо птиці припадає 44%.
Зростання, швидше за все, продовжиться, а споживання свинини, як очікується, зросте на 3% у 2021 році, заявив Андрій Дальнов, керівник експертного центру Россельхозбанк.
Споживання свинини впало після розпаду Радянського Союзу
Споживання свинини в Росії різко впало в 1990-х роках після розпаду Радянського Союзу, коли діяльність промисловості в основному була порушена. Попит знову почав зростати в 2000-х роках значною мірою завдяки зростаючій купівельній спроможності російського населення. Однак, на думку аналітиків, потенціал внутрішнього ринку близький до свого максимуму. Дальнов додав: “Внутрішній попит перестає стимулювати зростання галузі, як це було 5-10 років тому”.
За даними банку, виробництво свинини в Росії, швидше за все, зростатиме швидше, ніж споживання в 2021 році. Оскільки почнуть працювати нові свинокомплекси, очікується, що виробничі показники цього року зростуть на 170 000 тонн у порівнянні з 2020 роком, досягнувши 4,44 мільйона тонн.
Covid-19 допомагає споживати свинину
Пандемія Covid-19, яка зачинила людей у своїх будинках, стимулювала попит на свинину в Росії, сказав російському журналу “Агроінвестор” Юрій Ковальов, голова Російської спілки виробників свинини (РСВС).
Свинина – це єдиний вид м’яса, споживання якого зросло за останні 5 років, сказав Ковальов. Він додав, що зростання внутрішнього виробництва впливає на ціни: “Ціни залишаються рівними, але з огляду на інфляцію вони падають”. Він додав , що в першій половині 2020 року, внутрішні роздрібні ціни в середньому впали на 10%.
У 2021 році свинина стає більш привабливою за ціною порівняно з птицею. З початку року середня ціна на свинину без кісток зросла на 4%, тоді як середня ціна на м’ясо птиці за той же період зросла на 17,3%, йдеться в досліджені.
Наближається стеля споживання свинини
Споживання м’яса в Росії в цілому, а також споживання свинини, здається, навряд чи зросте набагато більше. За словами Ковальова, споживання м’яса в Росії становить 77 кг на душу населення, що набагато вище середнього світового показника в 40 кг на душу населення і досить близько до європейського рівня, де показник коливається в межах 75-85 кг, залежно від країни.
Нагадаємо, що останні роки споживання свинини в Україні знаходиться в межах 14-15 кг на душу населення в рік. Для збільшення попиту на свинину було пдписано меморандум між Асоціацією “М’ясної галузі” і Держпродспоживслужбою.
Читайте також:
Травень оголошений в Україні місяцем м’яса
З використанням матеріалів: PigProgress