promo-zsm
promo-zsm

Як США і Канада діятимуть після виявлення АЧС?

США і Канада погодили план спільних дій при АЧС
pigcentre

Хоча смертельна хвороба свиней ще не прийшла в Північну Америку, вірус африканської чуми свиней спустошив поголів’я в Китаї і продовжує поширюватися в Східній Європі, частково через диких свиней. Якщо АЧС буде виявлено в США або Канаді, це негайно зупинить торгівлю і призвиде до збитків в розмірі мільярдів доларів для свинарства та промисловості двох країн.

Канада і США вже узгодили протокол, який регулює двосторонню торгівлю, якщо АЧС вияветься у диких, але не вияветься у домашніх свиней.

Якщо це станеться, вся торгівля живими свинями, спермою свиней і необробленими продуктами зі свинини буде спочатку зупинена. Торгівля продуктами, обробленими для зниження ефективності вірусу АЧС, може тривати.

Останнє є критичним моментом, оскільки вірус зберігається в тканинах організму свиней протягом декількох місяців після забою без належної обробки.

АЧС не становить загрози для безпеки харчових продуктів, але при годуванні свиней сирими відходами їжі, інфікованими вірусом, вражає тварин.

Також при виявленні випадку АЧС визначаються географічні кордони для стримування спалаху. Інакше кажучи, створюються контрольні зони, встановлені керівними принципами Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин. Райони за межами контрольних зон є зонами, вільними від хвороб.

Новий міжнародний протокол включає кілька етапів, які дозволять поступово знизити торговельні обмеження в разі АЧС.

Координація необхідна, оскільки тисячі свиней перетинають міжнародний кордон Канада-США щотижня.

Так, свинарство створює більш 100 000 робочих місць в Канаді і приносить близько 24 мільярдів доларів на рік. У 2020 році галузь експортувала 1,4 мільйона тонн свинини на суму понад 5 мільярдів доларів на 93 різних ринках.

У США в 2019 році було продано більше 129 мільйонів свиней на суму понад 22 мільярдів доларів США. Свинарська промисловість США підтримує близько півмільйона робочих місць.

Угода між двома країнами щодо АЧС у диких свиней було підписане 3 березня головним ветеринаром канадської служби CFIA доктором Джаспіндером Комаль і головним ветеринаром Міністерства сільського господарства США доктором Берко Хілі.

Джерело: producer.com

Вітаємо 👋
Бажаєте отримувати актуальні новини?

Введіть у поле свій E-mail та отримуйте новини на пошту

Ми не надсилаємо спам!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *