

У січні–березні 2025 року Європейський Союз експортував 1 107 475 тонн свинини та продуктів її переробки до третіх країн, що на 3,11% більше, ніж за аналогічний період 2024 року. Про це свідчать оновлені дані Єврокомісії.
Найвище зростання продемонстрували солоні, в’ялені та копчені продукти — +11,2%, за ними — субпродукти (+6,9%). Найбільшу частку в структурі експорту, як і раніше, займає заморожена свинина, обсяг якої зріс на 2,3%. Натомість експорт свіжої свинини знизився на 6,4%, а поставки макаронних виробів із м’ясною начинкою — на 23,4%.
Іспанія залишається найбільшим експортером свинини серед країн ЄС, забезпечуючи понад 35% загального обсягу — 394 816 тонн у перерахунку на туші. Далі йдуть Нідерланди (180 236 т), Данія (154 479 т) та Польща (73 057 т). Загалом на ці чотири країни припадає понад 73% експорту ЄС у першому кварталі.
Серед ключових напрямків Китай знову посідає перше місце, закупивши 296 467 тонн свинини — це 26,8% загального обсягу експорту. Також серед лідерів: Велика Британія (193 512 т), Філіппіни (93 285 т), Японія (80 984 т) і Південна Корея (78 708 т). Ці п’ять країн разом забезпечили понад 60% експорту свинини з ЄС до третіх країн.
У порівнянні з першим кварталом минулого року, експорт до Китаю зріс на 10,2%, а поставки до Південної Кореї залишилися стабільними (+0,6%). Водночас зафіксовано падіння обсягів до Японії (-20,9%), Великої Британії (-5,5%) та Філіппін (-4,0%).

Читайте також:
Африканська чума свиней: прийнято стандарт вакцини WOAH