

У 2024 році споживання свинини в Перу зросло на 4,3%, досягнувши 226 015 тонн, що відповідає 10,5 кг на одну особу на рік. Це стало можливим завдяки підвищенню внутрішнього виробництва та зростанню імпорту, насамперед із Бразилії.
Згідно з даними Міністерства аграрного розвитку та зрошення Перу (MIDAGRI) та Національного управління митниці та податкового адміністрування (SUNAT), загальне поголів’я свиней у країні у 2024 році зросло на 5,3% — до 3,98 млн голів. Кількість свиней, забитих на бойнях, сягнула 2,5 млн, що на 3,5% більше, ніж у 2023 році. Найбільший обсяг забою зафіксовано у регіоні Ліма (60%), далі йдуть Арекіпа (14,1%), Ла-Лібертад (7,3%), Кахамарка (3,2%) та Сан-Мартін (3,1%). Разом ці регіони забезпечили 87,6% загального обсягу забою.
Обсяг внутрішнього виробництва свинини досяг 208 538 тонн, що на 4% більше, ніж торік. Одночасно імпорт свинини та її продуктів зріс на 7,7% — до 17 477 тонн.
Особливу увагу привертає різке зростання імпорту свинини з Бразилії — на 221% у порівнянні з 2023 роком, до 5 878 тонн. Бразилія вийшла на друге місце серед постачальників, поступаючись лише Чилі, яка, навпаки, зменшила поставки на 21,5%, до 7 796 тонн. США забезпечили 11,8% імпорту, з невеликим зростанням обсягів (+5,6%). Загалом ці три країни — Чилі, Бразилія та США — сформували 90% імпорту свинини в Перу.
Переважну частку імпорту становили: заморожена свинина без кісток (39%), інші види замороженої свинини (12%), заморожені відруби (15%), свинячий жир (10%) та окост із кісткою (8%).
Попри зростання імпорту, 92% споживаної у Перу свинини у 2024 році було вироблено всередині країни. Таким чином, Перу продовжує утримувати стійке внутрішнє виробництво, водночас інтегруючи зростаючі обсяги зовнішніх поставок для покриття зростаючого попиту.

Читайте також: