Бразилія очікує значне зростання виробництва зерна впродовж наступного десятиліття. Згідно з прогнозом “Agricultural Projections, Brazil 2023/2024 to 2033/2034”, підготовленим Міністерством сільського господарства та тваринництва Бразилії за підтримки EMBRAPA, виробництво зерна зросте на 27%, причому ключовими культурами залишатимуться соєві боби, озима кукурудза та пшениця.
Очікується, що посівні площі під соєю зростуть на 25,1%, а під озимою кукурудзою — на 24,9%. Пшениця також продемонструє значне зростання на 18,4%, тоді як рис і квасоля збільшать площі на 20,3% та 38,1% відповідно.**
Кукурудза стане однією з провідних культур, з обсягом виробництва, що досягне 153,1 млн тонн, що на 32,3% більше порівняно з поточним показником. Більшість цього приросту відбудеться завдяки озимій кукурудзі, яку вирощують після збору врожаю сої. Внутрішнє споживання кукурудзи, соєвого шроту та соєвої олії забезпечить стабільний розвиток тваринницького сектору, зокрема виробництва м’яса, яке буде важливим як для внутрішнього ринку, так і для експорту.
Соєві боби збережуть лідерство серед зернових культур: очікується, що до 2033/34 року виробництво досягне 199,4 млн тонн — приріст на 52 млн тонн. Виробництво соєвого шроту зросте до 48,5 млн тонн, що на 8,36 млн тонн більше, ніж сьогодні.
Серед тваринницьких секторів найбільше зростання виробництва очікується у секторі м’яса птиці (+28,4%), далі — свинина (+27,5%) та яловичина (+10,2%). Однак прогнозується скорочення внутрішнього споживання м’яса: м’яса птиці на 26,9%, свинини — на 25,4%, яловичини — на 0,6%. Це зниження компенсується зростанням експорту, який для м’яса птиці підніметься на 29,7%, для свинини — на 22,5%, а для яловичини — на 27,1%.