Для того, щоб почати креветочний бізнес, потрібно близько $ 1 тис.
Про це розповів керівник компанії «Українська креветка» Олексій Слєпнєв.
Він займається розведенням прісноводних креветок третій рік, з них півтора року виводить їх в промислових масштабах.
«Перших купив за кордоном і перевів на українське харчування. Зокрема, це кропива, листя салату і шпинату, гарбуз, гриби, яблука, огірки, кабачки, равлики, водорості, черв’яки, риба, каші тощо».
Фермер вибрав найбільшу прісноводну креветку в світі – Макробрахіум Розенберга. Це на 100% екологічно чистий продукт. Він має всі необхідні сертифікати, каже Слєпнєв.
«Ми постійно оновлюємо маточне стадо. Чотири місяці годуємо і здаємо. Тоді вони досягають 25-30 г ваги. Отримуємо три врожаї на рік, тому реалізуємо швидко. Це економічно дуже вигідно», – розповів фермер.
Зараз у нього сім промислових теплиць для розведення.
«Хтось вкладає 500 доларів, а хтось 50 000 доларів. Працює і так, і так. Чим більше ви інвестуєте, тим більше заробляєте. Що стосується моєї історії, то я зробив це на дачній ділянці. Крім того, ми власними руками збираємо і варимо все необхідне для утримання. На цьому вдається економити», – говорить він.
За його словами, вирощувати креветок вигідніше, ніж свиней. Фермер знає приклади переходу від одного виду діяльності на інший: «Мої сусіди зараз вже покинули тваринництво і займаються креветками».
Також він має досвід експорту продукції за кордон.
«Відправляли до Туреччини. Для оформлення звернувся до профільної служби. Однак, як виявилося, коду на такий товар просто немає. Позначили їх як молюски, а на кордоні нас розгорнули: митниця не пропустила. Ми тоді втратили дуже великі кошти і час – місяці три, оббиваючи пороги кабінетів, на те, щоб креветка все-таки отримала свій код», – сказав він.
Слєпнєв каже, що планує збільшувати обсяги виробництва.
«Хочемо в кінці літа сформувати загальне фермерське господарство, щоб ми могли запропонувати більше нашого європейському ринку. Замовлення є, але поки я не можу їх виконати в необхідних обсягах. А потенціал для вирощування креветки в Україні – дуже великий. Я можу довести на розрахунках, що Україна здатна бути в п’ятірці експортерів світу», – сказав він.
Також «Українська креветка» збирається розширити свій асортимент новим видом прісноводних креветок і краба. У планах – відкриття своїх потужностей за кордоном.
«Зараз, щоб побачити живих креветок, в господарство приїжджають чимало іноземців. Люди приходять, бачать їх живими і вибирають, які хочуть», – говорить він.
Також на сьогоднішній день «Українська креветка» має кілька власних програм.
«Ми співпрацюємо з двома державними університетами. Це Поліський і Білоцерківський аграрний. Розробили систему навчання для дітей, щоб вони могли наживо бачити як все працює», – говорить він.
Крім того, є програма для учасників АТО / ООС.
«Безкоштовно навчаємо їх як відкрити свій бізнес, забезпечуємо обладнанням, мальками», – додав він.
Також читайте, що ЄС відмовиться від використання кліток у тваринництві.
Джерело: agroportal.ua.