

Іспанські аграрії прогнозують другий найбільший зерновий урожай з 1990 року — 25,8 млн тонн. За даними ради зернового сектору організації Cooperativas Agro-alimentarias, середня врожайність становитиме рекордні 4,57 т/га, що на 16% більше, ніж у 2024 році, та на 21% вище за середній показник останніх п’яти років (без урахування 2023-го, коли спостерігався провальний сезон).
Попри повільний хід жнив, спричинений дефіцитом техніки, логістичними труднощами та несприятливою погодою (місцеві дощі й спека наприкінці циклу), поточні дані підтверджують виключну якість і обсяг цьогорічного врожаю.
Структура врожаю за культурами:
- м’яка пшениця — 8,3 млн т
- тверда пшениця — 0,69 млн т
- ячмінь — 10,3 млн т
- овес — 1,5 млн т
- жито — 0,3 млн т
- тритикале — 0,94 млн т
- кукурудза (попередня оцінка) — 3,8 млн т
У звіті також підкреслено, що зернові залишаються ключовими для сталості іспанської агропродовольчої системи. Серед головних чинників успіху називають генетичне поліпшення сортів, що забезпечило високу продуктивність та стійкість до несприятливих умов. Водночас зростання екстремальних погодних явищ вимагає подальшого розвитку адаптивних агрономічних практик.
На тлі зменшення площ під зерновими на 450 тис. га за останні п’ять років, вкрай важливо посилювати професійне управління посівами, використання сертифікованого насіння та кооперацію між фермерами, селекціонерами й аграрними об’єднаннями. Значну роль у цьому відіграє ініціатива Farmers Against Climate Change (ACC), яка набирає обертів як стратегія протидії зміні клімату в галузі вирощування зернових.

Читайте також: