Щоб скласти загальну картину вартості харчових продуктів в Україні у 2020 та 2021 році, наведемо перелік середніх споживчих цін на деякі з них. Як повідомляє Держстат, картина має такий вигляд (приведено середні споживчі ціни на продукти за грудень 2020 та жовтень 2021 року):
- Олія соняшникова (1л): 42,07 грн (грудень 2020) – 62,69 грн (жовтень 2021);
- Цукор (1кг): 20,90 грн–27,80 грн;
- Яйця (1 дес.): 27,48 грн– 30,30;
- Молоко пастеризоване до 2,6 % включно (1л): 25,60 грн– 27,63 грн;
- Рис (1 кг): 23,93 грн– 27,88 грн;
- Крупи гречані (1 кг): 37,43 грн– 43,44 грн;
- Хліб пшеничний, з борошна вищого ґатунку: 26,73 грн (грудень 2020) – 31,57 грн (жовтень 2021);
- Хліб пшеничний, з борошна першого ґатунку:21,40 грн– 25,18 грн;
- Хліб житній, житньо-пшеничний: 22,07 грн–26,05 грн;
- Борошно пшеничне (1 кг): 12,70 грн– 14,48 грн;
- Свинина (1кг): 115,86 грн– 124,58 грн;
- Яловичина (1кг): 144,82 грн– 175,51 грн:
- Птиця (тушка куряча 1 кг): 55,96 грн– 72,42 грн;
- Філе куряче (1 кг): 91,71 грн– 117,47 грн;
Коментар народного депутата України
Як прокоментував ситуацію з подорожчанням народний депутат України, член комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Вадим Івченко, товари першої необхідності подорожчали в середньому на 14% порівняно з аналогічним періодом минулого року.
Читайте також:
Держава підтримуватиме будівництво тваринницьких ферм
Ціни на куряче філе, яловичину та свинину у вересні 2021 року у порівнянні з груднем попереднього року зросли на 25,5%, 18,8% та 7,4% відповідно. Зросли в ціні молоко і яйця. Хліб зріс у вартості на 17%. Але найбільше подорожчали цукор – на 88% (у виробництві якого газ становить 70% витрат) та соняшникова олія — на майже 90% і подекуди перевищує ціну у 100 грн. за літр», – заявив Вадим Івченко.
За словами Івченка, існує декілька причин, чому так стрімко зростають ціни на продукти, кожна друга тонна яких насвітовому ринку «родом» з України і є, фактично, безальтернативною для українського споживача.
«Головна причина, звісно, – подорожчання енергоносіїв, а також додалось зростання вартості складових виробництва, запасних частин, транспортування, матеріалів для фасування, певний дефіцит сировини у цьому маркетингову році», – заявив Вадим Івченко.
Однією з причин зростання ціни на олію в Україні, на думку нардепа, є загроза того, що українські виробники не зможуть експортувати її до Китаю, адже реєстрація компаній – виробників рослинних олій митною службою Китаю зараз під великим питанням. А це величезні фінансові втрати. Можливо, розуміючи подібні ризики, виробники почали потроху піднімати ціни на внутрішньому ринку для зменшення вірогідних збитків.
Джерело: agropolit.com.