promo-zsm
promo-zsm

Перерощені свині спровокували різке падіння цін в Китаї

pigcentre

Bloomberg пише, що винуватцями різкого зниження закупівельних цін на свиней в Китаї стали власники тварин, розгодованих до маси, що майже в два рази перевищує норму.

Спочатку перетримувати тварин почали в автономній області Гуансі (Південний Китай) в період стрімкого поширення африканської чуми свиней. Свинарі намагалися отримати прибуток на тлі дефіциту м’яса і зростання цін. Пізніше їх приклад наслідували фермери в інших районах КНР.

Торговець Као Тао (Cao Tao) з північно-західної провінції Шеньсі стверджує, що маса деяких свиней, яких він зараз купує, перевищує 200 кілограмів, тоді як їх звичайний вага становить в середньому 125 кілограмів. «Деякі фермери тримаються за своїх великих свиней в надії на зростання цін», – сказав він.

Тим часом з початку 2021 року закупівельні ціни на свинину в живій вазі на китайському ринку знизилися приблизно на 40% через низький попит, зростання обсягів імпорту та спалахи африканської чуми свиней (в таких випадках фермери починають гарячково розпродавати поголів’я). Представник Muyuan Foods (одна з найбільших компаній, що займається свинарством в Китаї) вважає, що це далеко не межа: падіння цін продовжиться принаймні до 2022-го, а то і до 2023 року.

Старший аналітик консалтингового агентства BRIC Agriculture Group Лін Гуфа (Lin Guofa) вважає, що китайські фермери відкладали продаж з лютого, коли оптові ціни тільки починали знижуватися, а зараз, втративши надію на підвищення, стали реалізувати надмірно розгодованих тварин, тому що їх, крім усього іншого, занадто дорого утримувати.

Масове надходження на ринок свиней великої провокує подальше падіння закупівельних цін на свиней. Поголів’я свиней в Китаї різко скоротилося в 2018 році. Зараз воно відновлюється. У квітні аграрне міністерство КНР заявило, що вже в червні-липні чисельність національного стада повернеться на рівень до початку АЧС, однак дефіцит свиней забійних кондицій збережеться ще чотири місяці. Завідувач відділом інфекційних захворювань свиней Харбіну науково-дослідного ветеринарного інституту Цю Хуадзі (Qiu Huaji) згоден з тим, що велика кількість розгодованих свиней сприяє падінню оптових цін. На його думку, відновлення балансу може початися в третьому кварталі поточного року.

Схожа проблема існує і в Україні. Практика перетримання свиней, що вже досягли забійної ваги, у очікуванні підняття цін теж дестабілізує ринок. Відповідно й ціни на свиней не можуть стабілізуватись на прийнятному рівні. Ціни формуються попитом і пропозицією. Найкращий варіант збільшення прибутків за будь-якої ціни – цезниження собівартості. Свинарство ЄС процвітає саме через те, що собівартість там становить менше 1 євро/кг – це забезпечує доступну ціну споживачам свинини, а свинарям хороший прибуток.

Вітаємо 👋
Бажаєте отримувати актуальні новини?

Введіть у поле свій E-mail та отримуйте новини на пошту

Ми не надсилаємо спам!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *