Уряди України та Республіки Індія підписали Договір про співпрацю в галузях сільського господарства та харчової промисловості. Ця угода створює нові можливості для обох країн, сприяє розвитку аграрного сектору та підвищенню національної продовольчої безпеки. Документ був підписаний Тарасом Висоцьким, в. о. Міністра аграрної політики та продовольства України, та Вікрамом Місрі, першим заступником міністра закордонних справ Республіки Індія, за участі Президента України Володимира Зеленського та Прем’єр-міністра Індії Нарендри Моді.
Для харчової промисловості Угода передбачає:
- Співробітництво у сфері торгівлі сільськогосподарською та продовольчою продукцією.
- Сприяння створенню спільних підприємств та обмін інформацією щодо розвитку ринків збуту продовольчих товарів.
- Обмін інформацією та методологією щодо ефективного використання харчових та пакувальних технологій.
- Співробітництво в галузі сільськогосподарських досліджень та питань безпеки харчових продуктів та їх стандартів.
Це забезпечить сприятливі умови для розвитку ринкових відносин і підвищення конкурентоспроможності продукції обох країн на світовому рівні.
Важливим для розвитку харчової промисловості є лібералізації торгівля мʼясом та м’ясною продукцією з доданою вартістю, створеною в Україні, зокрема свининою, що споживається в Індії багаточисельними туристами та мандрівниками з інших країн.
Нагадаємо, Асоціація “Мʼясної галузі” реалізує Програму “Нове свинарство України,” що передбачає чотирикратне збільшення поголів’я свиней та принесе 6 млрд євро доданої вартості в економіку України щорічно. А у співпраці з біоетанольною промисловістю цей показник може зрости до 12 млрд євро. Лібералізація торгівлі м’ясною продукцією між Україною та Індією стане значним імпульсом для цього процесу, відкриваючи нові ринки збуту та підтримуючи економічне зростання.
Читайте також: