
На саміті ЄС оголосили про нову торговельну угоду між Європейським Союзом і Великою Британією, яка має на меті зменшити адміністративні бар’єри у торгівлі товарами тваринного та рослинного походження. Хоча угода здобула позитивні відгуки через спрощення експорту, представники м’ясної галузі висловили занепокоєння щодо зниження рівня перевірок імпорту, зокрема м’яса, що може становити загрозу на тлі поширення африканської чуми свиней (АЧС) і ящуру в Європі.
Санітарна і фітосанітарна (SPS) частина угоди передбачає зменшення кількості рутинних перевірок на кордонах при торгівлі тваринною та рослинною продукцією між ЄС і Великою Британією. Зокрема, Велика Британія вперше з часів Brexit зможе експортувати до ЄС сирі бургери та ковбаси. Спрощення також стосуватиметься торгівлі між Великою Британією та Північною Ірландією.
Прем’єр-міністр Великої Британії Сер Кір Стармер назвав угоду “історичним перезапуском”, який додасть економіці країни £9 млрд, зменшить вартість харчів та відкриє доступ до ринку ЄС.
“Пора дивитися вперед. Замість застарілих суперечок ми шукаємо практичні рішення, що принесуть користь британцям”, – заявив Стармер.
Голова Національної асоціації свинарства Великої Британії (NPA) Ліззі Вілсон вітала скасування бар’єрів, які обтяжували експорт, але наголосила:
“Це не повинно відволікати уряд від головної загрози – нелегального імпорту продуктів тваринного походження (POAO). Це – найсерйозніша загроза для британського свинарства, і ми боїмося, що нова угода призведе до ще меншої кількості перевірок та ослаблення біобезпеки.”
Вона закликала уряд посилити перевірки у ключових пунктах в’їзду, таких як Дувр.
Президент Національного фермерського союзу (NFU) Том Бредшоу заявив, що вітає намір уряду полегшити торгівлю з найбільшим закордонним партнером, але підкреслив: “деталі вирішують усе”.
“SPS-угода потенційно зменшить бар’єри для фермерів та виробників. За останні п’ять років аграрний експорт до ЄС скоротився двозначними темпами, і ця угода може змінити ситуацію.”
У той же час, Бредшоу застеріг: необхідно з’ясувати, які саме сфери покриватимуть винятки з динамічного узгодження стандартів.
Британська асоціація м’ясопереробників (BMPA) висловила рішучу підтримку домовленостям, заявивши, що нова угода може повернути обсяги торгівлі, які були втрачені після Brexit через надмірну бюрократію та мільйонні витрати.
“Ми змушені були створювати гори документів, які нічого не додавали до цінності продукції. Новий підхід виглядає як прагматична угода, вигідна як бізнесу, так і споживачам.”
Президент Асоціації землевласників і бізнесу на селі (CLA) Вікторія Вайв’ян розкритикувала деякі аспекти угоди:
“Дозвіл Європейському суду ухвалювати рішення щодо нашої продукції – це непотрібна втрата контролю. Потрібно негайно запевнити, що Британія матиме голос у прийнятті рішень у межах SPS-угоди.”