promo-zsm
promo-zsm

ЄС посилює контроль за спалахами харчових захворювань

pigcentre

Європейська комісія ухвалила Імплементаційний регламент (ЄС) 2025/179, який передбачає використання секвенування повного геному (WGS) для розслідування спалахів хвороб, пов’язаних із харчовими продуктами. Документ опубліковано 3 лютого у Офіційному журналі ЄС (OJEU) відповідно до Директиви 2003/99/EC.

Регламент зобов’язує держави-члени ЄС проводити збір та аналіз ізолятів патогенів, зокрема:

  • Salmonella enterica
  • Listeria monocytogenes
  • Escherichia coli
  • Campylobacter jejuni
  • Campylobacter coli

Зразки братимуть із харчових продуктів, кормів, тварин і навколишнього середовища під час розслідувань спалахів. Аналіз проводитиметься в акредитованих офіційних лабораторіях, а результати передаватимуться до Європейського агентства з безпеки харчових продуктів (EFSA).

Метод секвенування повного геному дозволяє ідентифікувати та порівнювати бактеріальні штами, що викликають захворювання у людей, із тими, що виявлені в продуктах харчування. Це підвищить ефективність виявлення джерел інфекції та зменшить ризик поширення небезпечних патогенів.

Держави-члени та EFSA мають 18 місяців для впровадження нових вимог із моменту набрання чинності регламентом.

Джерело

Вітаємо 👋
Бажаєте отримувати актуальні новини?

Введіть у поле свій E-mail та отримуйте новини на пошту

Ми не надсилаємо спам!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *