promo-zsm
promo-zsm

За 3 місяці ЄС зафіксував 1000 спалахів пташиного грипу

За 3 місяці ЄС зафіксував 1000 спалахів пташиного грипу

25 країн Європейського Союзу та Велика Британія постраждали від спалахів пташиного грипу, а Франція очолила лідерство.

Європейське птахівництво повідомляло про істотні спалахи пташиного грипу в період з грудня 2020 року по лютий цього року. За даними Європейського агентства з безпеки харчових продуктів (EFSA), за цей час кількість випадків хвороби дійшло до 1000 у 25 країнах в ЄС та Великобританії. Всього постраждали 592 птахофабрики.

Найбільше зачепило вирощування птахів у Франції – 442 випадки хвороби. Далі йде Німеччина з 50 спалахами на птахофабриках та Польща – 37 випадків. Загалом, на ці три країни припадає 43% виробництва птиці в ЄС.

Вплив вірусу був значно більшим у районах з високою щільністю птиці, як у випадку з Францією. 

«Через постійну присутність вірусу HPAI H5 у диких птахів, все ще існує потенційний ризик зараження ферми. Хвороба, перш за все, вражає качок. Саме тому їх смертність можна вважати хорошим показником наявність вірусу в господарстві. Аби виявити вірус якомога раніше, слід проводити щоденний клінічний огляд качок. Також необхідно моніторити та збирати мертвих птахів для лабораторного аналізу», – радить EFSA.

У Європі та Росії було ідентифіковано шість різних генотипів, що свідчить про високу мутагенність вірусу. Щодо впливу на здоров’я населення, то в Європі не було жодних доказів фіксації мутацій із зоонозним потенціалом. 

Тим не менш, Росія повідомила про 7 випадків зараження вірусом HPAI A (H5N8) людиною. Усі постраждалі працювали на птахівництві з незначними симптомами або без них.

В Китаї було зафіксовано 5 випадків H5N6 HPAI та 10 випадків H9N2 HPAI. У будь-якому разі, вважає EFSA, ризики для населення є дуже низькими. Ті, хто працює на пташиному виробництві, також піддаються мінімальному ризику зараження такими вірусами.

Джерело: euromeatnews.com.

Вітаємо 👋
Бажаєте отримувати актуальні новини?

Введіть у поле свій E-mail та отримуйте новини на пошту

Ми не надсилаємо спам!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *