promo-zsm
promo-zsm

В Україні відбувається рейдерська атака на великого виробника яєць

В Україні відбувається рейдерська атака на великого виробника яєць

На одного з найбільшого виробника яєць ГК “Овостар Юніон” вже деклька місяців відбувається рейдерська атака. Метою тиску третіх осіб є оскарження права власності компанії на частку належних їй виробничих активів. Про це повідомляє Союз птахівників України у своєму відкритому зверненні.

Незважаючи на те, що останнім часом в Україні було прийнято низку нормативно-правових актів, які сприяють захисту прав власності, явище під назвою «рейдерство» все ще має місце в Україні.

У повідомленні зазначається, що «Овостар Юніон» – публічна компанія з іноземними інвестиціями. Акції агрохолдингу котируються на Варшавській фондовій біржі. Акціонери компанії занепокоєні спробою рейдерського захоплення фактично частини їх власності в Україні. В результаті, найбільший канадський інвестор Групи, Fairfax Holdings повідомив про інцидент Посольство Канади в Україні. Воно у свою чергу вже надіслало відповідні ноти до профільних міністерств. Також надіслано заяву до Офісу Генерального прокурора щодо неприпустимості незаконних спроб захоплення власності іноземних інвесторів та необхідності захисту законності.

Що хочуть привласнити?

Завод “Овстар”. Джерело: Google Maps, 2017 рік

Об’єктом рейдерського захоплення є одне із підприємств групи «Овостар Юніон» – ТОВ «Овостар». А саме хочуть заволодіти його майновим комплексом та земельною ділянкою в Макарівському районі Київської області. Компанія придбала ці активи у 2018 році та, із залученням капітальних вкладень, здійснило комплексну реконструкцію та модернізацію, в результаті чого розпочав свою роботу повноцінний завод із виробництва яєчних продуктів. У заяві також зазначається, що а момент придбання активу, у реєстрі прав на нерухоме майно були відсутні будь-які обтяження, які могли б поставити під сумнів законність переходу права власності на актив до агрохолдингу «Овостар Юніон».

До 2013 року цей актив належав ЗАТ «Макарово». Актив був обтяжений іпотекою на користь ПАТ «КБ «Надра», яке надало підприємству кредит. Однак, підприємству не вдалося належним чином обслуговувати та виплачувати отримані кредити. Через це банк у судовому порядку домігся примусового стягнення боргу. Заставне майно було реалізоване в 2013 році Державною виконавчою службою на відкритих публічних торгах. Кошти, отримані від продажу, перераховані банку «Надра» в рахунок часткового погашення кредиту боржника. У 2016 році банк внаслідок неплатоспроможності позичальника ініціювало процедуру банкрутства «Макарово».

Рейдерська атака з боку ТОВ «Фінансова компанія «Фінгруп Фактор» здійснюється саме щодо активу, який належав банкруту. Фінансова компанія придбала у 2020 році право вимоги по кредитній заборгованості «Макарово» з дисконтом 97 %. Вона є зацікавленою у подальшому перепродажу.

Додатково зазначається, що згідно за розпорядженням Нацкомфінпослуг від 13.11.2018 № 1994 у ТОВ «ФК «Фінгруп Фактор» була анульована ліцензія по наданню послуг факторингу, що свідчить про неправомірне укладання договору факторингу.

Як відбувається рейдерська атака?

З метою змусити придбати у фінансової компанії права вимоги до «Макарово» по кредиту, створюється тиск на акціонерів та менеджмент агрохолдингу. Про такі спроби акціонери «Овостар» повідомили Департамент кримінально-правової політики та захисту інвестицій Офісу Генерального Прокурора України.

З осені 2020 року «Фінгруп Фактор» вчиняє активні дії щодо повернення вибувшого у 2013 році активу з власності «Макарово». Фінансова компанія розраховує отримати грошову компенсацію за рахунок теперішнього власника активу.

Незважаючи на відсутність судової перспективи з огляду на результати у судових спорах, за безпосередньої участі «Фінгруп Фактор», ліквідатор «Макарово» подав позов про віндикацію активу у агрохолдингу «Овостар Юніон». На даний час, після відмови у позові судом першої інстанції, справа слухається у Північному апеляційному господарському суді. 

Що хоче Союз птахівників?

“Беручи до уваги все сказане вище, ми переконані, що на компанію чиниться тиск із використанням усіх наявних у опонента засобів, які часом йдуть всупереч принципам чесного ведення бізнесу і мають всі ознаки рейдерського захоплення власності. 

Це однозначно матиме негативний ефект для нашої країни, оскільки цим підривається довіра іноземних інвесторів до подальших інвестицій в українську економіку, інституту власності, а також судової і правоохоронної систем. 

Ми щиро віримо у те, що українські суди є незалежними від будь-якого незаконного впливу та здійснюють правосуддя на основі Конституції і законів України, на засадах верховенства права. Ми сподіваємось на законність, безсторонність та об’єктивність під час розгляду судових справ за участі «Овостар» по захисту своїх законних майнових прав. 

Українські суди повинні в чергове довести, що рейдерству в країні немає місця, а права власності знаходяться під надійним захистом держави, незалежно від того чи це власність громадян України чи іноземних інвесторів!” – йдеться у заяві Союзу птахівників України.

Нагадаємо: Компанія «Гаврилівські курчата» закрила виробництво курятини

Довідково: ГК “Овостар Юніон” належать бренди “Ясенсвіт” та “Овостар”.

Вітаємо 👋
Бажаєте отримувати актуальні новини?

Введіть у поле свій E-mail та отримуйте новини на пошту

Ми не надсилаємо спам!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *