

Велика Британія робить перші кроки для зняття заборони на використання перероблених тваринних білків (PAPs) у раціонах для свиней і птиці. За даними Європейського сектору переробки побічних продуктів тваринного походження (EFPRA), цей процес уже розпочався, хоча остаточне рішення може бути прийняте не раніше 2026 року.
Заборона була запроваджена після спалаху губкоподібної енцефалопатії великої рогатої худоби (BSE) у 1980-х роках, що призвело до забою 4 мільйонів голів худоби та смерті 178 людей через людський варіант хвороби – Крейтцфельда-Якоба.

Читайте також:
Єврокорм: інноваційні рішення для ефективної годівлі свиней
Проте ще у 2021 році ЄС дозволив використання PAPs у комбікормах:
- Білок птиці можна використовувати в кормах для свиней,
- Білок свиней – у кормах для птиці.
PAPs містять більше білка, ніж соя чи ріпак, і виробляються з придатних для споживання людиною побічних продуктів тваринного походження. Вони мають повну простежуваність, що дозволяє контролювати їхню безпеку.
Зараз у Великій Британії тривають консультації щодо змін у законодавстві. Поки що обговорення ведуться лише в Шотландії, проте аналогічні консультації відбудуться в Англії та Уельсі до кінця року.
Якщо зміни будуть ухвалені, фермери отримають доступ до тих самих кормових компонентів, що й у ЄС. Проте остаточне рішення залежить від уряду, і реалізація змін можлива не раніше 2026 року.
За даними Агентства з охорони здоров’я тварин і рослин Великої Британії, ризик повторного спалаху BSE є низьким. Проте деякі експерти висловлюють занепокоєння щодо:
- Африканської чуми свиней (АЧС), класичної чуми свиней і вірусу епідемічної діареї свиней – адже через використання PAPs може збільшитися ризик поширення цих хвороб.
- Імпорту тваринного білка з країн, де контроль якості може бути менш ефективним.
Британська ветеринарна асоціація підтримує скасування заборони, але закликає до жорсткого контролю, щоб уникнути нових спалахів хвороб.
Англія, Уельс і Шотландія подали запит до Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (WOAH) щодо зміни статусу Великої Британії з «контрольованого ризику» BSE на «незначний ризик». Якщо рішення буде позитивним, це полегшить експорт британського м’яса та побічних продуктів тваринного походження.

Читайте також:
Десять років АЧС у Європі

Читайте також: