Виробництво свинини в ЄС продовжує відновлюватися, зокрема в Польщі, Угорщині та Німеччині, проте зниження попиту з боку Китаю може загрожувати експорту у 2024 і 2025 роках. У першій половині 2024 року виробництво свинини в ЄС зросло на 1,7% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Найбільше зростання зафіксовано в Польщі (+9%), Угорщині (+8,3%) і Німеччині (+0,9%). Проте в Іспанії виробництво знизилося на 0,2%.
Значні обсяги забою в Данії супроводжуються зростанням середньої ваги туш (+2,5%), що також позитивно впливає на загальне виробництво. Однак, у поєднанні з обмеженим попитом, це призводить до зниження внутрішніх цін з травня 2024 року, незважаючи на те, що середня ціна залишається вищою за 5-річне середнє значення. Хоча ціни на корми і поросят знизилися, маржа виробників залишається позитивною.
Прогнозується, що виробництво свинини знизиться на 0,5% у 2024 році, з подальшим падінням на 0,2% у 2025 році. Споживання свинини в ЄС залишається стабільним, з прогнозованим зменшенням до 30,9 кг на душу населення до кінця року.
Водночас, менш конкурентоспроможні ціни на свинину в ЄС ускладнюють експорт. У першій половині 2024 року експорт з ЄС зменшився на 6%, особливо до Китаю (-27%). Конкуренція з боку Бразилії та США також впливає на експорт до висококласних ринків, таких як Японія і Австралія. Очікується, що у 2024 році експорт зменшиться на 2,5%, а в 2025 році — ще на 2%.
У першій половині 2024 року імпорт свинини в ЄС зріс на 1%, зокрема з Чилі (+173%) завдяки новому ЗВТ. Проте, якщо попит на свинину у Великій Британії знизиться у 2025 році, імпорт до ЄС може зменшитися на 2%.