Аналітичний відділ Асоціації «М’ясної галузі» повідомив прогноз закупівельних цін на 31 жовтня – 6 листопада 2022 року: 67-68 грн/кг на свиней живою вагою.
Прогнозується, що ціна на свиней знизиться до 67-68 грн/кг.
Від початку війни ціни на свиней в Україні збільшилися на понад 50%, що викликано дефіцитом свиней. Однак різкий і значний ріст цін на свинину призвів до значного зниження попиту на цей вид мʼяса.
Проблеми всього ланцюга – вирощування і переробка, має вирішити реалізація програми “Нове свинарство 2025”. На заміну протистоянню виробників і переробників, має прийти партнерство в усьому ланцюгу, щоб забезпечити прибутковість і вирощування, і переробки в довгостроковій перспективі.
Світові ціни на свинину виросли на понад 50% в 2 кварталі 2022 року і ростуть далі, тільки через подорожчання кормів у світі. Однак, традиційно, з осені відбувається незначне зниження цін на свинину.
На німецькій біржі VEZG на наступний тиждень відбулося незначне зниження ціни на напівтуші кондиційних свиней до 1,9 євро/кг (69,61 грн/кг), також зменшилася на напівтуші свиноматок – до 1,12 євро/кг (41.04 грн/кг). Ціни вказані без ПДВ.
На польській біржі CennikRolnicze середня ціна на живих свиней незначно зменшилась – 6,76 злотий/кг (52,04 грн/кг). Діапазон цін на живих свиней: 6,20 – 7,50 злотих/кг (47,73 – 57,74 грн/кг).
Джерело: Євростат
Динаміка цін у світі:
🔺 2,06 €/кг (-1%) у ЄС
🟢 1,76 €/кг (+5%) у Бразилії
🟢 2,12 €/кг (+4%) у США
🟢 1,61 €/кг (+3%) у Канаді
Усі ціни вказані за забійну вагу.
Свинина з України могла б зайняти своє місце в глобальному ринку і простимулювати розвиток мʼясної галузі і свинарства України.
Прогнозні ціни на живця свиней в Україні можуть різнитися за регіональною ознакою, що пов’язано із неоднорідним розміщенням виробничих і переробних потужностей м’ясної галузі.
Довідково
Щотижня Асоціація “М’ясної галузі” готує аналітичний прогноз закупівельних цін на живих свиней забійних кондицій, який оприлюднює на сайті асоціації та надсилає всім зацікавленим.
Прогноз базується на оцінці поточного рівня споживання свинини, змін у структурі попиту та пропозиції, вагомих чинників, які визначають стан м’ясної галузі (сезонні коливання, надходження імпорту, зміни валютних курсів тощо).
Прогнозні ціни акумулюють статистичну інформацію щодо цінової динаміки на ринку та слугують орієнтиром для м’ясопереробних підприємств і свинокомплексів.