Аналітичний відділ Асоціації «М’ясної галузі» повідомив прогноз закупівельних цін на 10 – 16 жовтня 2022 року: 74-75 грн/кг на свиней живою вагою.
Прогнозується, що ціна на свиней знизиться до 74-75 грн/кг.
Від початку війни ціни на свиней в Україні збільшилися на понад 50%, ріст цін на свиней відбувається з одночасним падінням цін на корми в Україні. Через дефіцит свиней, висока ціна, очевидно, збережеться у довгостроковій перспективі. Спад поголівʼя свиней вдастся зупинити лише на літо 2023 року. Реалізація програми “Нове свинарство 2025” – це збільшення внутрішнього споживання зернових до 10 млн тонн та з мʼясною галуззю до 6 млрд євро доданої вартості щороку. Нове свинарство 2025 – це рішення проблем всього ланцюга, прибутки свинарів і мʼясопереробників у довгостроковій перспективі в противагу прибутків одних і втрат інших.
Світові ціни на свинину виросли на понад 50% в 2 кварталі 2022 року і ростуть далі, тільки через подорожчання кормів у світі. Свинина з України могла б зайняти своє місце в глобальному ринку і простимулювати розвиток мʼясної галузі і свинарства України.
На німецькій біржі VEZG ціна на наступний тиждень на напівтуші кондиційних свиней зменшилася до 2 євро/кг (72,42 грн/кг), також зменшилася на напівтуші свиноматок – до 1,22 євро/кг (44,17 грн/кг). Ціни вказані без ПДВ.
На польській біржі CennikRolnicze середня ціна на живець також залишається на позначці – 7,6 злотий/кг (59,9 грн/кг). Діапазон цін на живих свиней: 6,8 – 8,2 злотих/кг (53 – 64,6 грн/кг).
Динаміка цін у світі:
🔺 2,13 €/кг (-0%) у ЄС
🔺 1,61 €/кг (-1%) у Бразилії
🟢 2,11 €/кг (+1%) у США
🔺 1,62 €/кг (-4%) у Канаді
Усі ціни вказані за забійну вагу.
Прогнозні ціни на живця свиней в Україні можуть різнитися за регіональною ознакою, що пов’язано із неоднорідним розміщенням виробничих і переробних потужностей м’ясної галузі.
Довідково
Щотижня Асоціація “М’ясної галузі” готує аналітичний прогноз закупівельних цін на живих свиней забійних кондицій, який оприлюднює на сайті асоціації та надсилає всім зацікавленим.
Прогноз базується на оцінці поточного рівня споживання свинини, змін у структурі попиту та пропозиції, вагомих чинників, які визначають стан м’ясної галузі (сезонні коливання, надходження імпорту, зміни валютних курсів тощо).
Прогнозні ціни акумулюють статистичну інформацію щодо цінової динаміки на ринку та слугують орієнтиром для м’ясопереробних підприємств і свинокомплексів.