Аналітичний відділ Асоціації «М’ясної галузі» повідомив прогноз закупівельних цін на 4 – 10 липня 2022 року: 55-56 грн/кг на свиней живою вагою.
Прогнозується, що ціна на свиней буде на рівні 55-56 грн/кг.
Від початку війни ціни на свиней в Україні збільшилися на 50% і тенденція подальшого росту цін на свиней зберігається на фоні значного падіння цін на корми. Ріст цін на свиней відбувся через штучні перепони розвитку свинарства в Україні перед війною. Альтернативний канал збуту зернових 10 млн тонн – заблокований, а ціни на мʼясо в Україні встановили антирекорд за всю незалежність.
Водночас, в 2 кварталі 2022 року ціни на свинину виросли і в країнах ЄС на понад 50%, тільки через подорожчання кормів. Свинина з України могла б зайняти своє місце в глобальному ринку і простимулювати розвиток мʼясної галузі і свинарства України.
На німецькій біржі VEZG ціна на наступний тиждень на напівтуші кондиційних свиней зросла до 1,85 євро/кг (57 грн/кг), на напівтуші свиноматок до 0,95 євро/кг (33 грн/кг). Ціни вказані без ПДВ.
На польській біржі CennikRolnicze середня ціна на живець також залишається на позначці – 6,6 злотий/кг (43,7 грн/кг). Діапазон цін на живих свиней: 5,8 – 7,1 злотих/кг (37 – 47 грн/кг).
Динаміка цін у світі:
🟢 1,91 €/кг (+0%) у ЄС
🔻 1,24 €/кг (-10%) у Бразилії
🟢2,34 €/кг (+1%) у США
🟢 1,51 €/кг (+1%) у Канаді
Усі ціни вказані за забійну вагу.
Прогнозні ціни на живця свиней в Україні можуть різнитися за регіональною ознакою, що пов’язано із неоднорідним розміщенням виробничих і переробних потужностей м’ясної галузі.
Довідково
Щотижня Асоціація “М’ясної галузі” готує аналітичний прогноз закупівельних цін на живих свиней забійних кондицій, який оприлюднює на сайті асоціації та надсилає всім зацікавленим.
Прогноз базується на оцінці поточного рівня споживання свинини, змін у структурі попиту та пропозиції, вагомих чинників, які визначають стан м’ясної галузі (сезонні коливання, надходження імпорту, зміни валютних курсів тощо).
Прогнозні ціни акумулюють статистичну інформацію щодо цінової динаміки на ринку та слугують орієнтиром для м’ясопереробних підприємств і свинокомплексів.