Залежно від пори року вентиляцію на свинокомплексі умовно поділяють на три види: максимальну, помірну та мінімальну.
У холодну пору року застосовують мінімальну вентиляцію. Головне її завдання – забезпечити приміщення свіжим повітрям, вільним від шкідливих газів, та водночас зменшити вихід тепла. Особливо це стосується ділянок опоросу й дорощування, де навіть за вентиляції на мінімальному рівні з приміщення виводиться більше тепла, ніж його виділяють свині.
Тому для підтримання правильної температури потрібно мати додаткове джерело тепла для поросят. Це може бути або попереднє нагрівання приміщення, де перебувають поросята, або лампи чи килимки для їх обігрівання тварин.
Читайте також:
Україна та Єгипет погодили сертифікат на експорт м’яса птиці
Система попереднього нагрівання повітря передбачає проєктування будівлі з увімкненням або навісної стелі, або коридору. За наявності навісної стелі холодне повітря з вулиці спочатку потрапляє на горище, а не безпосередньо в приміщення з тваринами. З горища повітря надходить у приміщення через припливні стельові клапани, змішуючись з теплим повітрям, яке збирається під стелею.
Отже, відбувається часткова рекуперація теплого повітря і рециркуляція його вниз, на рівень тварин. Така система вентиляції чудово підходить для всіх стадій вирощування свиней.
Система вентиляції з використанням навісної стелі не лише створює комфортніші умови для тварин, а й заощаджує енергоресурси. Дослідження показали, що на обігрівання приміщення без навісної стелі потрібно на 193 м³ природного газу більше, ніж без неї.
Джерело: agrotimes.ua.