Аналітичний відділ Асоціації «М’ясної галузі» повідомив прогноз закупівельних цін на 3 – 9 січня 2022 року: 47-48 грн/кг на свиней живою вагою.
Прогнозується, що ціни на живих свиней в Україні будуть на максимумі – 47-48 /кг. Українські ціни будуть залишатися вищими за ціни на свиней в країнах ЄС. Подальша ціна на свиней в Україні в значній мірі буде залежати від імпорту свинини аж до 2 кварталу 2022 року.
“Великого будівництва” потребує українська м’ясна промисловість – переробні підприємства та галузь свинарства. За умови інвестиції в розвиток, м’ясна галузь зможе:
- наповнювати економіку України на 3 млрд євро щорічно;
- не допустити продовольчої кризи в Україні в 2022-2023 роках;
- забезпечити українців доступними цінами на м’ясо.
На фоні глобального подорожчання цін на продукти харчування – продовольство стає такою ж твердою валютою, як нафта і газ. Більше про це за посиланням. І це є великим шансом для виходу України в глобальний ринок, створення нових робочих місць, наповнення економіки мільярдами євро щорічно.
Ціни на свиней в Західній Європі знаходяться на історичному мінімумі. На німецькій біржі VEZG ціна на наступний тиждень на напівтуші кондиційних свиней збереглася на позначці в 1,23 євро/кг (37 грн/кг), на напівтуші свиноматок 0,63 євро/кг (20 грн/кг), на 25 кг поросят – 23 євро/голова (707 грн/голова). Ціни вказані без ПДВ.
На польській біржі CennikRolnicze середня ціна на живець тримається на позначці – 4,30 злотий/кг (27 грн/кг). Діапазон цін на живих свиней: 3,6 – 5,0 злотих/кг (22 – 33 грн/кг).
Динаміка цін у світі:
🟢 1,33 €/кг (+2%) у ЄС
🔻 1,27 €/кг (-10%) у Бразилії
🟢 1,16 €/кг (+3%) у США
🔻 1,28 €/кг (+0%) у Канаді
Усі ціни вказані за забійну вагу.
Прогнозні ціни на живця свиней в Україні можуть різнитися за регіональною ознакою, що пов’язано із неоднорідним розміщенням виробничих і переробних потужностей м’ясної галузі.
Довідково
Щотижня Асоціація “М’ясної галузі” готує аналітичний прогноз закупівельних цін на живих свиней забійних кондицій, який оприлюднює на сайті асоціації та надсилає всім зацікавленим.
Прогноз базується на оцінці поточного рівня споживання свинини, змін у структурі попиту та пропозиції, вагомих чинників, які визначають стан м’ясної галузі (сезонні коливання, надходження імпорту, зміни валютних курсів тощо).
Прогнозні ціни акумулюють статистичну інформацію щодо цінової динаміки на ринку та слугують орієнтиром для м’ясопереробних підприємств і свинокомплексів.