promo-zsm
promo-zsm

Вірус H1N1: Як запобігти поширенню на свинокомплексі

Вірус H1N1: Як запобігти поширенню на свинокомплексі
pigcentre

З плином часу грип у свиней стає складнішим та протікає значно гостріше. Вірус, дійсно, поводиться більш примхливо, ніж 10 років тому. Тепер для кожного власника ферми важливо зосередитися на джерелі збудника вірусу і подумати, як зменшити ризик зараження тварин.

Певною мірою, грип є цілорічної проблемою, що підриває здоров’я тварин на дедалі зростаючій кількості свиноферм. Вірус не тільки поводиться більш примхливо, його важче стало контролювати. Причин для такого розвитку вірусу досить багато.

Виникнення пандемічного типу

Ключовою була поява так званого “пандемічного типу A(H1N1)” у 2009 році, що виникла в Мексиці. Він приєднався до класичних підтипів H1N1, H1N2 і H3N2. Тобто, це означає, що в даний час відомі 4 підтипи грипу у свиней, при цьому наймолодший представник «сімейства» є відносно патогенним.

Саме це останнє «доповнення» ускладнило контроль над грипом. У кожному класичному підтипі вірусу є 8 генних сегментів, які повністю взаємозамінні. У багатьох господарствах присутні більше 1 підтипу. Але коли 2 підтипи інфікують одну і ту ж клітину свині одночасно, вони здатні обмінюватися генетичним матеріалом, і, як наслідок, виникають змішані різновиди. Прикладом такого новоствореного підтипу є H1pdmN2.

З 4 підтипами грипу у свинарстві, чисто математично, можна створити набагато більше різновидів, ніж із трьох, пояснює експерт з охорони здоров’я тварин Пітер ван дер Вольф.

Іншою причиною посилення вірусу є те, що свинокомплекси в світі значно збільшились, ніж це було 10 років тому. Завдяки безперервному виробництву вірус може легко підтримувати свою присутність на фермі. В основному, це стосується лактації та фази вирощування, коли материнський імунітет повільно знижується. Тому місця для вирощування поросят часто є ненавмисними резервуарами вірусів, які можна порівняти з дитячим садком для людей.

Великі свинокомплекси

Головне для виробників свиней — бути пильними щодо грипу. Не тільки коли наближається зима, а й цілий рік. За словами Ван дер Вольфа, у Нідерландах, наприклад, грип присутній на 80-90% свиноферм. Все більше свинокомплексів постійно інфіковані грипом.

Симптоми та проблеми з розмноженням

Грип може бути як хронічним, так і гострим. Часто грип є хронічним на свинофермі, причому місця вирощування поросят є основним домом для вірусу. У цьому випадку вірус постійно присутній на фермі і певною мірою буде проявляти клінічні ознаки.

Зниження активності тварин, іноді лихоманка, кашель та проблеми з репродуктивністю є клінічними ознаками, які регулярно проявляються. Вірус, однак, може бути і в гострій формі. У цьому випадку у свиней з’являється лихоманка, кашель, важке дихання, знижений апетит і загальна депресія.

Грип також може призвести до репродуктивних проблем.

Як запобігти грипу?

  • Зменшити вплив грипу можна шляхом правильного лікування. Деякі поради:
  • Внутрішня «гігієна господарства» повинна бути на високому рівні;
  • Нових свиней слід вакцинувати та вводити лише після 6-тижневого карантину;
  • Змішування свиней має бути обмеженим і відбуватися лише через 24 години після народження;
  • Свиноматки повинні бути належним чином вакциновані, залежно від наявних штамів вірусу;
  • Не потрібно змішувати вікові групи у свиней;
  • Дотримуватися стратегії «олл-ін, олл-аут»;
  • Важливий хороший клімат – ферма має бути теплою та сухою.

Джерело: pigprogress.net.

Вітаємо 👋
Бажаєте отримувати актуальні новини?

Введіть у поле свій E-mail та отримуйте новини на пошту

Ми не надсилаємо спам!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *