Нова публікація в журналі Animals узагальнює потенціал поширення африканської чуми свиней (АЧС) через корм. Про це пише MeatNews з посиланням на ThePigSite та Animals.
Вісім років великих досліджень, включаючи роботу в Канзасському державному університеті, призвели до суперечливого сценарію для виробників свиней: корм та кормові інгредієнти потенційно можуть служити засобом для введення та передачі хвороб свиней. Меган Нідервердер, доцент кафедри діагностичної медицини та патобіології в Коледжі ветеринарної медицини, нещодавно опублікувала огляд на колективні дослідження, що пов’язані з передачею через корми вірусів хвороб свиней, включаючи, вірус африканської чуми свиней.
“Ризик і пом’якшення вірусу африканської чуми свиней в кормі” був опублікований 18 березня в журналі Animals. Фінансування досліджень надала National Pork Board.
Яким чином вірус може потрапити до корму та як він буде поширюватись?
На ілюстрації показано, як кормові інгредієнти можуть служити транскордонними векторами вірусних захворювань свиней. Ризиковані сільськогосподарські практики, такі як сушіння зерна на проїжджих частинах, представлених у верхньому лівому куті, можуть забруднювати кормові інгредієнти в країнах з циркулюючими захворюваннями тварин. Вірус потенційно може транспортуватися через океани і автомагістралі, де він може вижити і представляти потенційну загрозу для худоби.
Мета досліджень
«З моменту епідемії в 2013 році вірусу свинячої діареї в США дослідники розглядали потенційну роль кормів і кормових інгредієнтів для транскордонного поширення свинячих захворювань», – сказав Нідервердер. – «Кормові інгредієнти – це товари, що торгуються по всьому світу, і США щороку імпортує тисячі метричних тонн з країн, де були виявлені циркулюючі захворювання тварин».
АЧС є найбільш значною загрозою з усіх захворювань тварин для виробництва свиней в США, сказав Нідервердер. Основна мета країн вільних від АЧС, таких як США, полягає в тому, щоб запобігти приходу АЧС, оскільки немає вакцин або методів лікування.
«Недавнє введення АЧС в країни без АЧС за останні кілька років підвищило ризик подальшого поширення», – сказав Нідервердер. – Дослідження в моїй лабораторії характеризували стабільність вірусу африканської чуми свиней в кормових інгредієнтах, що піддаються трансокеанським умовам відвантаження, трансмісії вірусу через природне споживання кормів на рослинній основі, а також потенціал пом’якшення певних кормових добавок для інактивації вірусу африканської чуми свиней в кормах».
Останній огляд Niederwerder описує нинішні дослідження кормів як потенційне зменшення ризику переносу вірусів свиней і можливості для захисту виробництва свиней від африканської чуми свиней та інших захворювань тварин.
Як можуть допомогти дослідження?
Епідеміологічні дані пов’язують заражені корми зі спалахами вірусу африканської чуми свиней як в Європі, так і в Азії.
«Епідеміологічні дані пов’язують заражені корми зі спалахами вірусу африканської чуми свиней як в Європі, так і в Азії», – сказав Нідервердер. «Стрімке розширення географічного поширення вірусу африканської чуми свиней продовжує підвищувати ризик вторгнення в США. Економічні втрати від введення африканської чуми свиней на територію США оцінюються в більш ніж $15 млрд через втрати виробництва і збою на ринку. Важливість запобігання в’їзду не може бути завищена”.
У статті Нідервердера розглядається потенційні способи зниження ризику потрапляння вірусу африканської чуми свиней за допомогою біобезпеки кормів, а також через як фізичні, так і хімічні протоколи пом’якшення наслідків, такі як термічна обробка, час зберігання та антимікробні кормові добавки.
«Критично важливо, щоб стратегії пом’якшення ризику передачі через корми і далі досліджувалися і були прийняті для зниження ризику в’їзду АЧС або інших хвороб тварин таким чином», – сказав Нідервердер.