promo-zsm
promo-zsm

Експорт свинини до Китаю: США просувається, Канада залишається в глухому куті

pigcentre

17 червня 2025 року уряд Китаю відновив реєстрацію для експорту свинини з 23 м’ясопереробних підприємств США, що стало першим суттєвим кроком уперед після тривалого періоду невизначеності. До цього майже дві третини реєстрацій американських м’ясних підприємств втратили чинність згідно з угодою “Phase 1” від 2020 року.

За неофіційною інформацією, нові дозволи діятимуть до 2030 року, що створює позитивний сигнал для американських виробників. Відновлення реєстрацій відбулося після періоду торгових обмежень, коли Китай запровадив 10% реторсійні мита на свинину, яловичину та молочні продукти з США, у відповідь на американські мита на китайський імпорт. Водночас Китай скасував великі замовлення на американську свинину.

США є другим найбільшим експортером свинини до Китаю після Бразилії, тому відновлення доступу має стратегічне значення. Крім того, за даними Reuters, Китай може скоротити імпорт свинини з ЄС у зв’язку з торговою напруженістю, що відкриває додаткові можливості для США, Бразилії та навіть росії, яка почала експортувати свинину до Китаю з лютого.

Канада ж залишається осторонь. Ще в березні Китай запровадив 25% мито на канадську свинину, реагуючи на 100% мито Канади на китайські електромобілі. Це значно скоротило імпорт канадської свинини до Китаю, і з того часу жодного прогресу в переговорах не досягнуто.

Канадська м’ясна рада закликала уряд відновити повний доступ до ринку Китаю для яловичини та свинини. Також заявлено про створення офісу лобіювання інтересів канадського м’яса в Пекіні для покращення торгових зв’язків. Попри те, що прем’єр-міністр Канади та прем’єри провінцій на початку червня погодилися щодо необхідності активнішого діалогу з Китаєм, жодних конкретних результатів поки не зафіксовано.

Джерело

Вітаємо 👋
Бажаєте отримувати актуальні новини?

Введіть у поле свій E-mail та отримуйте новини на пошту

Ми не надсилаємо спам!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *