

Аналітичний відділ Асоціації «М’ясної галузі» повідомив прогноз закупівельних цін на 26 травня – 01 червня 2025 року: 92-93 грн/кг на свиней живою вагою.
Прогнозується, що ціна на свиней залишатиметься на рівні 92-93 грн/кг на наступному тижні.
19 травня в Мінагрополітики обговорили перспективи агропереробки в Україні. За даними міністра Віталія Коваля, у 2024 році експорт м’яса зріс у 3,7 раза, а загальний експорт харчової продукції — на 20,8%.
Україна має всі передумови для масштабного розвитку м’ясної галузі. Країна здатна виробляти понад 2 млн тонн свинини щороку та генерувати до 12 млрд євро доданої вартості у синергії з біоетанольною галуззю. При цьому собівартість живої ваги свиней в Україні — одна з найнижчих у світі: у 2023 році – €0,85/кг без ПДВ, тоді як у країнах ЄС — понад €2,0/кг. Така модель також відкриває альтернативний ринок збуту для близько 25% тонн кукурудзи на рік — середньорічного врожаю, зменшуючи залежність від нестабільного експорту через Чорне море.
На німецькій біржі VEZG на наступний тиждень ціни на напівтуші кондиційних свиней – 2,10 € євро/кг (98,7 грн/кг), на напівтуші свиноматок – 1,20 євро/кг (56,4 грн/кг). Ціни вказані без ПДВ.
На польській біржі CennikRolnicze середня ціна на живих свиней – 6,69 злотий/кг (73,44 грн/кг). Діапазон цін на живих свиней: 6,00 – 7,40 злотих/кг (65,86 – 81,23 грн/кг).
Динаміка цін у світі:
🟢 2,11 (+1%) €/кг у ЄС
🟢 1,68 (+1%) €/кг у Бразилії
🟢 1,83 (+3%) €/кг у США
🟢 1,34 (+1%) €/кг у Канаді
Усі ціни вказані за забійну вагу.
Свинина з України могла б зайняти своє місце в глобальному ринку і простимулювати розвиток мʼясної галузі і свинарства України.
Прогнозні ціни на живця свиней в Україні можуть різнитися за регіональною ознакою, що пов’язано із неоднорідним розміщенням виробничих і переробних потужностей м’ясної галузі.
Довідково
Щотижня Асоціація “М’ясної галузі” готує аналітичний прогноз закупівельних цін на живих свиней забійних кондицій, який оприлюднює на сайті асоціації та надсилає всім зацікавленим.
Прогноз базується на оцінці поточного рівня споживання свинини, змін у структурі попиту та пропозиції, вагомих чинників, які визначають стан м’ясної галузі (сезонні коливання, надходження імпорту, зміни валютних курсів тощо).
Прогнозні ціни акумулюють статистичну інформацію щодо цінової динаміки на ринку та слугують орієнтиром для м’ясопереробних підприємств і свинокомплексів.