

У 2024 році експорт свинини з ЄС до третіх країн стабілізувався на рівні 4,21 млн тонн, практично не змінившись порівняно з 2023 роком (4,20 млн тонн). Проте цей показник суттєво поступається історичному максимуму 2020 року – 6,36 млн тонн, досягнутому на тлі спалаху африканської чуми свиней (АЧС) в Азії та різкого зростання попиту з боку Китаю.
У період з 2001 по 2020 роки зовнішня торгівля сектору зросла майже на 300%, насамперед завдяки високому попиту з боку країн Азії та конкурентоспроможності європейської продукції. Найбільш помітний стрибок зафіксовано в 2016–2020 роках.
Однак із 2021 року експорт демонструє стійке падіння, яке лише за чотири роки сягнуло 33%. Основними причинами стали відновлення виробництва в Китаї та невизначеність на міжнародному ринку.
Лідери експорту серед країн ЄС
У 2024 році Іспанія залишилася беззаперечним лідером, експортувавши понад 1,34 млн тонн свинини до третіх країн.
Нідерланди, з обсягом у 686 тис. тонн, випередили Данію (616 тис. тонн) і Німеччину (400 тис. тонн). Попри зростання німецького експорту майже на 18% проти 2023 року, цей показник залишається вчетверо меншим за рівень 2019 року (1,23 млн тонн), коли АЧС вперше була зафіксована в країні, що спричинило втрату ключових ринків – Китаю, Південної Кореї та Японії.
Серед країн із середніми обсягами – Франція (+4,8%) і Польща, тоді як Ірландія, Бельгія та Італія (102 тис. тонн, +5,7%) залишаються з меншими показниками.
Основні напрямки експорту
Китай залишається головним покупцем європейської свинини, закупивши понад 1,12 млн тонн у 2024 році. Хоча це лише -2% до 2023 року, спад у порівнянні з 2020 роком складає 56%.
Велика Британія зберігає другу позицію (864 тис. тонн), хоча обсяги також зменшилися в порівнянні з рекордними 2017–2019 роками.
Філіппіни вперше обійшли Японію, ставши третім за величиною ринком збуту європейської свинини (366 тис. тонн проти 354 тис. тонн у Японії). До переліку ключових країн-імпортерів також входять Південна Корея, Вʼєтнам і США, а Гонконг, який у 2013–2014 роках закуповував понад 350 тис. тонн, скоротив імпорт до лише 53,6 тис. тонн у 2024 році.
Що саме експортує ЄС
Заморожена свинина залишається основним видом експорту – 1,73 млн тонн, або 41,1% від загального обсягу, проте цей показник знизився на 4,3% порівняно з 2023 роком.
Експорт субпродуктів зріс на 6,8%, досягнувши 29,4% від загального обсягу (1,24 млн тонн). Частка свіжої свинини стабілізувалася на рівні 9,3%, а ковбасні вироби знизилися на 0,6%, зберігаючи частку у 9,2%.
Солона, копчена та в’ялена продукція зменшилась на 1%, тоді як сало та жир продемонстрували зростання майже на 5% та посіли 5,1% у структурі експорту.
Понад 70% європейського експорту складають лише два типи продукції – заморожене мʼясо та субпродукти, що свідчить про високу концентрацію на ринку.

Читайте також:
АЧС в Україні: від зонування до вакцинопрофілактики