

У 2024 році споживання м’яса в Німеччині зросло до 53,2 кг на особу, що трохи перевищує показники 2022 та 2023 років (52,8 кг та 52,9 кг відповідно). Це перше зростання після тривалого періоду зниження, що спостерігалося з 2016 року.
Які види м’яса стали популярнішими:
- Свинина залишається найбільш споживаним м’ясом – 28,4 кг на особу, хоча це на 100 г менше, ніж у 2023 році.
- Птахівництво демонструє найбільше зростання, особливо завдяки курятині: споживання збільшилося на 500 г до 13,6 кг на особу.
- Яловичина та телятина залишилися на рівні 9,3 кг на особу, попри зростання цін.
Що вплинуло на збільшення споживання?
- Уповільнення зростання цін: у 2024 році ціни на м’ясо підвищилися лише на 1,3%. Курятина навіть подешевшала.
- Збільшення виробництва: обсяги виробництва м’яса в Німеччині вперше зросли за вісім років – на 1,4% до 7,3 млн тонн.
- Внутрішнє виробництво випереджає імпорт: Німеччина зменшила імпорт м’яса на 1,4% до 3,14 млн тонн, водночас експорт скоротився на 0,3% до 4,39 млн тонн.
Попри зростання споживання, фахівці прогнозують, що повернення до рівнів минулих років малоймовірне. На це впливає популяризація флекситаріанської дієти та зміни в харчових звичках населення.
Завдяки зростанню виробництва рівень самозабезпеченості м’ясом у 2024 році збільшився з 119,5% до 120,5%. Зокрема, для:
- Свинини – 134,6%,
- Яловичини та телятини – 108,2%,
- Птиці – 100,4%.
Загалом, ринок адаптується до змін у споживчих тенденціях, а Німеччина поступово зменшує залежність від імпорту.

Читайте також: