

Потреба українців в свинині є!
В структурі раціону харчування людини провідне місце займають білки. Рекомендовані норми споживання білків за продовольчою комісією ВООЗ в нашій країні є такими: 72…120 г білків на добу для чоловіків і 60…90 г – для жінок, у тому числі білків тваринного походження 43…65 і 43…49 г відповідно. Як відомо – м’ясо є основним джерелом білку і є незамінним для організму, так як містить незамінні амінокислоти.
У структурі споживання м’яса українцями на свинину припадає 37%, поінформувала старший науковий співробітник відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Світлана Пашко. Адже Україна має давні гастрономічні традиції споживання страв на основі м’ясної продукції свинарства. Проте, наразі цей вид м’яса є другим за популярністю серед українців, поступаючись курятині через її бюджетність.
В чому причина високої вартості свинини?
За період незалежності України, ситуація в свинарстві склалась не найкращим чином. Так, за даними Держстату, в Україні поголів’я свиней у 1990 році становило 20 млн голів, а до 2021 року зменшилось до 5,84 млн. З різних видань відомо, що причинами зменшення поголів’я є:
- Збитковість виробництва;
- Поширення АЧС;
- Зниження середніх цін реалізації;
- Зниження купівельної спроможності українців;
- Надходження дешевшого імпортного м’яса.
Читайте також: Прогрес вакцини проти АЧС у В’єтнамі
Закони ринкової економіки влаштовані так, що якщо існує попит, то буде і пропозиція. Якщо власне виробництво не забезпечує попит, то цей сектор заповнює імпортна продукція.
За даними Держстату, імпорт свинини зріс від 1 тис. т у січні 2019 року до 9 тис. т у червні 2022 року. Така статистика обумовлена високою собівартістю і ціною на свиней в Україні.
Внаслідок порушень в годівлі, фальшувань з генетикою та нераціонального використання ветпрепаратів, постає проблема високої собівартості в українському свинарстві.
Які перспективи розвитку?
Для розвитку свинарства та забезпечення внутрішнього ринку власним виробництвом свинини, виникає потреба у зниженні собівартості свиней. Пріоритетними напрямками мають бути:
- перехід до інтенсивних методів ведення галузі;
- впровадження сучасних, науково обґрунтованих технологій кормо виробництва;
- оптимізація раціонів годівлі свиней;
- правильно обрана генетика;
- використання спеціальних систем контролю та обліку на свинокомплексах.
Таким чином, ціни на українське м’ясо для населення стануть більш доступними і попит на нього зросте.
Напрямок в якому буде рухатись галузь очевидний. Знизити собівартість реально за рахунок вищевказаних заходів. Ресурси держави дозволяють підвищити кількість поголів’я свиней. Попит на продукцію свинарства високий. Інвестувати в свинарство раціонально як в короткостроковій так і в довгостроковій перспективі.
За раціонального інвестування у свинарство відкривається можливість отримання найнижчої собівартості вирощування свиней у світі та практично гарантовану рентабельність інвестицій від 100% в рік.
Окрім цього, в Україні великі об’єми зернових, що експортуються. Споживання зернових саме на внутрішньому ринку може сприяти нарощенню поголів’я в Україні і експорту продукції з доданою вартістю.
За рахунок зменшення виробництва свинини у деяких країнах ЄС до рівня самозабезпечення через екологічні проблеми, в України є всі шанси увійти в глобальний ринок м’яса, а у підприємців – створювати додану вартість та експортувати м’ясо і м’ясні вироби.