Вже 15 тижнів поспіль середні ціни на свинину на ринку ЄС постійно падають. Наразі вони знаходяться на нижчому рівні, ніж 5 років тому. Причинами їх падіння є скорочення китайського імпорту, проблеми Німеччини з АЧС, а також посилення позицій у виробництві свинини країн Америки.
До 26 вересня середня довідкова ціна знизилася до 1,36 євро/1 кг. Згідно зі звітом Європейської Комісії, ціни стали на 0,45 євро нижче рівня 2019 року.
Донедавна сильний попит Китаю підтримував світові ціни. Проте зараз, коли країна зменшує закупівлі свинини, перспективи торгівлі з Китаєм є невизначеними. Залишається правильно спрогнозувати виробництво в КНР – чи посилить воно свої позиції або ж відбудеться вибракування тварин через АЧС. Така невирішеність спровокувала додаткове збільшення пропозиції свинини в Європі.
«Розрив між середньою референтною ціною ЄС та ціною у Великобританії залишається особливо великим з кінця серпня. Ціна у Великобританії, як правило, була на 0,4 євро/1 кг вище протягом усього вересня. Такої великої різниці не спостерігалося з 2015 року. Для деяких держав ЄС ця різниця ще більша. Остання ціна в Нідерландах становить лише 1,1 євро/1 кг, що на 0,6 євро менше, ніж у середньому по Великобританії.
Наразі продукція свинина з ЄС є особливо конкурентоспроможною, порівняно з британською свининою. І це, як очікується, посилить ціновий тиск в Британії»
– каже Бетан Вілкінс, старший аналітик AHDB.
Джерело: euromeatnews.com.