promo-zsm
promo-zsm

Парадокс Румунії: свинина дешевше за курятину

Парадокс Румунії: свинина дешевше за курятину
pigcentre

Ціни на курятину значно вище за найбільш споживане м’ясо в країні – свинину.

На румунському ринку м’яса склалася парадоксальна ситуація: ціни на куряче м’ясо зростають, а свинина – дешевшає.  Це загрожує всій румунській галузі свинарства. Нагадаємо, що галузь переживає кризу через постійні спалахи АЧС в країні.

За даними Євростату, ціни на живих свиней в Румунії становлять близько 1,00 євро/кг. Між тим, середня ціна на живу курку становить 1,20 євро.

«Протягом 20 років я працював в м’ясній промисловості, і ніколи не бачив такого перекруту цін. Це є відображенням критичної ситуації, з якою зіткнулася галузь свинарства в країні.

Зараз Румунія імпортує понад 80% продукції м’яса свиней, що споживається всередині країни, а національне поголів’я на комерційних фермах різко скоротилося.

З 14 мільйонів свиней, до кризи АЧС, в Румунії залишилося лише 2 мільйони голів. Це нетипово для ринку, де свинина традиційно є основним видом м’яса для масового споживання», – прокоментував Євген Капра, генеральний директор CARNEXPO та CARNEXPO Grill.

Різниця відбивається навіть у роздрібній торгівлі, де свіже куряче м’ясо явно конкурує за цінами з найціннішими частинами свинини. Кілька років тому в Європейському Союзі Румунія входила до ТОП-10 виробників свиней. Однак з 2018 року занепад свинарського сектору Румунії був помітний для всіх. 

Поєднання численних спалахів АЧС та незацікавленості влади у вирішенні цієї кризи біозахисту призвело до поточної ситуації на ринку. Водночас, варто зазначити, що ЄС переживає час надлишку м’яса свиней. Оскільки Німеччина через кризу АЧС втратила доступ до найприбутковіших ринків: Китай, Філіппіни, Японія, Південна Корея.

Більше 350, 000 тонн свинини було переміщено з Німеччини до країн-членів ЄС, які зіткнулися з величезним дефіцитом свинини, таких як Румунія, Болгарія та Польща.

Джерело: euromeatnews.com.

Вітаємо 👋
Бажаєте отримувати актуальні новини?

Введіть у поле свій E-mail та отримуйте новини на пошту

Ми не надсилаємо спам!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *