

Нові наукові дані з Університету Міннесоти свідчать, що вірус африканської чуми свиней (АЧС) потенційно здатен витримувати температурну та механічну обробку, яку проходять сирі соєві боби на переробних підприємствах. Однак, використання хімічних розчинників, поширених у соєвій промисловості, може відігравати ключову роль у нейтралізації вірусу.
У рамках експерименту, вчені додали рідину з вірусом, спорідненим до АЧС, але безпечним для тварин і рослин, до необроблених соєвих бобів перед запуском у пілотну установку, яка імітує промислове виробництво.
Результати показали, що вірус залишився активним на соєвих лушпайках та пластівцях, які вийшли з установки після обробки при температурі до 100°C, що демонструє його стійкість до високих температур. Проте в соєвому шроті рівень вірусу зменшився на три логарифмічні одиниці, а фінальна соєва олія була повністю вільною від вірусу.
Професор вірусології факультету ветеринарної медицини Університету Міннесоти Деклан Шредер пояснив, що ці результати, ймовірно, пов’язані із використанням розчинника, який міг нейтралізувати вірус під час обробки. Хоча не всі переробники сої використовують розчинники, це доволі поширена практика в галузі. На думку Шредера, інші домішки, які застосовуються у виробництві кормів, також можуть мати подібний вірусолітичний ефект.
Це, за словами вченого, може частково пояснити, чому вірус АЧС досі не проник до США, попри імпорт інгредієнтів кормів, які, згідно з іншими дослідженнями, можуть зберігати вірус навіть після тривалого зберігання і температурного впливу.
Попри те, що розчинник не повністю знищив вірус у соєвому шроті, дослідники навмисно застосували значно вищу концентрацію вірусу, ніж зазвичай трапляється у реальному виробництві. Це було зроблено для досягнення достовірних результатів.
«Це підказує моїм дослідженням: якщо температура — не вирішення, то подивімося, що можуть зробити хімічні засоби», — сказав Шредер. Він повідомив, що вже перенаправив свої наукові зусилля на вивчення хімічних мітегантів, які можуть ефективно протидіяти вірусу АЧС.
Хоча вчений назвав результати «здебільшого позитивними», адже вони вказують на можливу стратегію обмеження поширення АЧС, він також попередив про ризики, які несуть інші кормові інгредієнти, зокрема соєві лушпайки, пластівці чи кукурудза, яка часто обробляється ще менш інтенсивно, ніж соєвий шрот.