promo-zsm
promo-zsm

Українське свинарство врятує рідкий корм – експерт

pigcentre

Рентабельність в галузі свинарства в Україні може складати 100%, але цей потенціал не реалізується з огляду на багато факторів, в тому числі відсутності ретельно розробленого бізнес-плану та контролю виробничих витрат. Про це повідомив генеральний директор “Центру підвищення ефективності в тваринництві” Микола Бабенко.

«Якщо брати по кількості підприємств як юридичні особи, то, напевно, неефективними буде більше 60% і приблизно 20% на рівні нульової рентабельності … І лише 10% виробників дійсно здатні втриматись в сучасних умовах, переважно тих, які мають у своєму розпорядженні власну кормову базу і потужності з переробки м’яса», – сказав він.

За словами експерта, українські тваринники можуть скоротити собівартість продукції за рахунок використання рідкої годівлі. Завдяки цій технології у багатьох європейських тваринників собівартість складає менше 1 євро на кілограм живої ваги. 

В якості сировини для рідкої годівлі може використовуватись спиртова барда (відходи виробництва етилового спирту).

«Сьогодні в Україні ця сировина практично нічого не коштує. Ціна за тонну рідкої спиртової барди складає до 50 грн з ПДВ, а одну тонну зерна за поживністю ми можемо замінити п’ятьма тоннами барди. 5 тонн барди буде коштувати 250 грн, а тонна зерна – 7 тис. грн., тобто, ціна при однаковій поживності менша в 28 разів», – зазначив Микола Бабенко.

Крім того, в рідкій годівлі може використовуватись невисушена кукурудза 20-25%-вої вологості, що є особливо актуальним в умовах, коли аграріям необхідно додатково витрачати 800 млн. грн. на сушку зернових культур через надмірну вологість внаслідок дощової погоди.

Читайте також: аналітичний відділ Асоціації «М’ясної галузі» повідомив прогноз закупівельних цін на 31 травня – 6 червня 2021 року.

Джерело: Latifundist.com

Вітаємо 👋
Бажаєте отримувати актуальні новини?

Введіть у поле свій E-mail та отримуйте новини на пошту

Ми не надсилаємо спам!

Коментарі:

  1. Ідея хороша, однак барда має властивість швидко втрачати свої цінні властивості, а тому потрібна її доставка для свиней протягом доби. Непогані якості має суха спиртова барда, однак її ціна різко зростає. Потрібна нормальна ціна на такі продукти! Наприклад, тонна пшениці коштує 7-7.5 тис. грн., а тонна пшеничних висівок – 6,5-7 тис. грн. Як таке може бути?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *