
Аналітичний відділ Асоціації «М’ясної галузі» повідомив прогноз закупівельних цін на 24 – 30 листопада 2025 року: 84-85 грн/кг на свиней живою вагою.
Прогнозується, що ціна на свиней знизиться до 85-86 грн/кг на наступному тижні.
На форумі «Зерно. Свині. М’ясо – 2025» було представлено концепцію Українського зеленого біощита – нової моделі контролю АЧС, яка має стати базовим інструментом стабілізації ринку у 2026 році. Андрій Бузун, директор відділу біобезпеки промислового свинарства та директор лабораторії Центру підвищення ефективності в тваринництві, підкреслив, що ключовим фактором формування прогнозованої пропозиції є не сама по собі вакцинація, а вакцинопрофілактика, інтегрована у систему сучасної біобезпеки.
«Будь-яке неналежне використання вакцини створює стаціонарні осередки інфекції. Вакцинопрофілактика має супроводжуватися цілим комплексом біобезпекових заходів», — зазначив Андрій Бузун.
Запуск моделі «зеленого біощита» здатен різко зменшити втрати поголів’я, стабілізувати виробництво та сформувати більш передбачувану цінову динаміку у 2026 році — ключову умову для відновлення рентабельності та експортної активності галузі.
На німецькій біржі VEZG на наступний тиждень ціни на напівтуші кондиційних свиней – 1,60 € євро/кг (78,17 грн/кг), на напівтуші свиноматок – 0,80 євро/кг (39,08 грн/кг). Ціни вказані без ПДВ.
На польській біржі CennikRolnicze середня ціна на живих свиней – 4,93 злотий/кг (56,69 грн/кг). Діапазон цін на живих свиней: 4,20 – 5,80 злотих/кг (48,3 – 66,7 грн/кг).

Динаміка цін у світі:
🔻 1,74 (-1%) €/кг у ЄС
🟢 1,75 (+2%) €/кг у Бразилії
🔻 1,54 (-7%) €/кг у США
🔻 1,34 (-2%) €/кг у Канаді
Усі ціни вказані за забійну вагу.
Свинина з України могла б зайняти своє місце в глобальному ринку і простимулювати розвиток мʼясної галузі і свинарства України.
Прогнозні ціни на живця свиней в Україні можуть різнитися за регіональною ознакою, що пов’язано із неоднорідним розміщенням виробничих і переробних потужностей м’ясної галузі.
Довідково
Щотижня Асоціація “М’ясної галузі” готує аналітичний прогноз закупівельних цін на живих свиней забійних кондицій, який оприлюднює на сайті асоціації та надсилає всім зацікавленим.
Прогноз базується на оцінці поточного рівня споживання свинини, змін у структурі попиту та пропозиції, вагомих чинників, які визначають стан м’ясної галузі (сезонні коливання, надходження імпорту, зміни валютних курсів тощо).
Прогнозні ціни акумулюють статистичну інформацію щодо цінової динаміки на ринку та слугують орієнтиром для м’ясопереробних підприємств і свинокомплексів.
